MENIU

Tinerii votează \"ca să nu iasă\" unul sau altul dintre candidaţi

Vot

Tinerii din provincie, studenţi sau proaspăt absolvenţi de facultate, care au aşteptat ore întregi la secţiile speciale, îşi dau votul mai puţin din convingere pentru un proiect politic, cât pentru \"ocazia\" de a-i sancţiona pe candidaţi printr-un vot de blam, potrivit unui sondaj NewsIN.

La fiecare secţie specială din Capitală aşteaptă pentru a vota câteva sute de persoane, de regulă studenţi şi în mare majoritate tineri. Cozile sunt liniştite, fără dezbateri, fără comentarii politice, fără îndemnuri electorale. Cei mai mulţi aşteaptă tăcuţi sau vorbesc la telefon. \"Cred că mai durează o oră-două până intru, tu mănâncă, nu mă mai aştepta\"; \"Hei, ce faci, eu sunt la secţia de votare. Ei, cu cine votez? Secret! Te sunasem să te întreb dacă nu ai chef să ieşim pe seară la o bere\", sună discuţiile telefonice de la cozi.

De altfel, nici îndemnaţi la dezbateri tinerii nu par a intra în joc. Votează cu Băsescu \"ca să-i mai trimită acasă pe îmbuibaţii din Parlament\", cu Crin, \"că el n-a fost\" sau cu Geoană, \"ca să-l pună pe Johannis premier\". Cei mai mulţi votează însă \"ca să nu iasă\" unul sau altul dintre candidaţi.

La secţia specială de la Faculatea de Drept, coada la vot este dezarmant de lungă. În jurul orei 16.00, cei care fac parte din comisia secţiei de votare îi îndeamnau pe tineri să meargă la vot în altă parte. \"Poate dacă aţi merge în Regie, unde sunt şase secţii speciale aţi avea mai multe şanse să ajungeţi să votaţi până la ora 21.00. Aici e prea multă lume, sunt câteva sute de persoane deja, şi intră cam 30-40 pe oră\", spun cei care lucrează la secţia de votare. Întrebaţi de ce votează, în condiţiile în care aşteaptă ore bune pentru a o face, tinerii dau răspunsul corect: \"Ca să nu am mustrări de conştiinţă\"; \"pentru că sunt un cetăţean responsabil\"; \"pentru că este dreptul meu\".

Cozi electorale sunt şi la spitale. La Spitalul de Boli Infecţioase \"Victor Babeş\" din Capitală, unde pot vota atât cei internaţi cu boli contagioşi, cât şi persoanele care nu au domiciliul în Bucureşti, aceeaşi coadă cuminte.
Tinerii mărturisesc că nu cred cu adevărat în reformă şi în programele electorale, dar spun că li se dă măcar ocazia de a-l sancţiona pe unul sau altul dintre politicieni.

Mai multe articole despre:
alegeri Bucureşti sondaj vot tineri cozi candidaţi secţii