MENIU

Tinerii care vor credit pentru casă nu ştiu dacă să ceară euro sau lei

Foto: Realitatea TV

Ajunşi în faţa programului Prima Casă, mulţi posibili beneficiari se întreabă dacă să aleagă credite în lei sau în euro. Specialiştii prezenţi în emisiunea Realitatea te priveşte au recomandat împrumutul în euro. Unul dintre argumente este perspectiva adoptării şi de către România a monedei unice din Uniunea Europeană.

Fluctuaţiile dobânzii şi nesiguranţa stabilităţii cursului leu-euro sunt luate în calcul de toţi cei care vor un credit pentru prima casă. În aceste condiţii, pare mai atractiv un împrumut în euro.

"Din 2014 se va lua decizia de intrare în zona euro. Din 2015 toate creditele le vom plăti în euro. Sigur că e mai avantajos în momentul de faţă, la nivelul actual al dobânzii, să luăm credit în euro.", a precizat Ion Radu Zilişteanu, analist piaţa imobiliară.

"Prima casă" va putea fi achiziţionată cu o dobândă la creditele în euro de maximum 5,28%, iar la cele în lei de 13,3%. Avansul minim este de 5%, iar rata lunară de 316 euro pentru suma maximă luată pe 30 de ani.

Oricum, trebuie luat în calcul şi faptul că un împrumut pentru o locuinţă se întinde pe 20-30 de ani, aşa că oricum vor fi transformate în euro.

Totuşi, calculele pentru anul viitor arată că rata la un credit în euro ar putea creşte mai mult decât rata în moneda naţională.