MENIU

Tineri din cinci ţări europene au organizat un festival al superstiţiilor la Bran

Ceasul rău, pisica neagră, numărul 13. Nu dau bani de luni, ca sa nu dau toată săptămâna, dacă vărs sarea, se spune că mă cert cu cineva. Românii sunt campioni la superstiţii. S-a stabilit asta şi oficial, la Festivalul Superstiţiilor de la Bran.

32 de tineri din mai multe state s-au pus pe povestit. Şi fiecare a explicat cum au luat naştere superstiţiile în ţara lor. Culmea este că toate aceste credinţe populare se regăsesc deja în folclorul autohton, ba chiar românii au mult mai multe. Pentru a testa dacă superstiţiile încă mai „funcţionează” în mintea oamenilor, tinerii au făcut câteva experimente cu camera ascunsă, pe seama brănenilor.

Românii nu sunt singurii care cred că-s norocoşi atunci când nu sunt atenţi pe unde calcă. Francezii fac la fel, ba chiar italienii se bucură şi mai tare. Deşi sunt multe diferenţe, participanţii şi-au dat seama că au multe superstiţii... în comun.

''Dacă găseşti o monedă pe şos şi o ridici nu trebuie să o păstrezi pentru că nu aduce noroc, trebuie s-o arunci'', spune un tânăr spaniol.

''Ne-am dat seama ca noi românii suntem de departe cei mai superstitioş pentru că ne regăsim în mai toate aceste credinţe internaţionale'', susţine Corina Nicolae, organizator al festivalului.

Evenimentul de la Bran a costat 14.000 de euro si a fost finanţat de Comisia Europeană prin programul „Tineret în acţiune”.
Mai multe articole despre:
festival români tineri Bran superstiţii