MENIU

Theodor Stolojan: Cu banii FMI n-am cumpărat decât timp

foto: NewsIN

Cu banii de la FMI România nu am rezolvat problemele economice, ci am cumpărat doar timp. O spune Theodor Stolojan, prim-vicepreşedintele PDL care a adăugat că ţara noastră va ieşi mult mai greu din criză.

În interviul acordat jurnaliştilor de la Adevărul, Theodor Stolojan a vorbit despre un posibil derapaj în care ar putea intra România din cauza lipsei măsurilor de reducere a costurilor în sectorul cheltuielilor de personal:"Cu aceşti bani noi am cumpărat doar timp pentru a face reformă. Dacă nu, lucrurile se vor înrăutăţi când împrumuturile vor veni la plată. Anii trec repede!"

Stolojan spune că în ce priveşte datoria externă s-au făcut aceleaşi greşeli de managenet ca şi în anii 1997-1998. "Este inad­misibil şi ne-a creat o vulnerabilitate incredibilă. Vă aduceţi aminte, FMI ne-a trimis să ne împrumutăm la finanţatorii privaţi, dar aceştia nu au vrut să ne dea bani. Şi atunci, soluţia a fost deprecierea brutală a leului, de la 4.000 de lei dolarul s-a ajuns peste noapte la 8.000 de lei şi apoi la 16.000 de lei, ceea ce a dus la o sărăcire a populaţiei", a spus Stolojan.

În opinia lui Stolojan, ratarea intrării în spaţiul Schengen în 2011 şi în mecanismul pregătitor întrării în zona euro în 2013, ar trebui urmată de demisia ministrului de Interne şi chiar a Guvernului.