MENIU

Testele de laborator nu au descoperit toxina botulinică în conservele de peşte vândute în Argeş

Foto: RTV

Rezultate primite de autorităţile Sanitar Veterinare din Argeş legate de testele efectuate pe lotul de conserve de peşte suspecte că ar conţine toxină botulinică, infirmă prezenţa toxinei în conserve.

Potrivit directorului adjunct de la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Argeş, Octavian Boboc, şeful compartimentului siguranţa alimentelor, este foarte posibil ca joi, 5 martie, să fie ridicat sechestrul asigurator de pe cele aproape 11.000 de conserve.

"Rezultatul venit de la Institutul Cantacuzino arată că toxina botulinică este de tip B, care de obicei este asociată cu legumele. Am mers din nou la Vlădeşti şi am stat de vorbă cu vecinii, care ne-au spus că i-au auzit pe cei şase muncitori vorbind că au mîncat o tocană, care nu a fost bună şi au aruncat-o", a declarat Octavian Boboc.

Direcţia Sanitar Veterinară Argeş a dispus sechestru asigurator pe un lot de 900 de conserve dintr-un hypermarket din Piteşti şi pe alte 10.000 de conserve dintr-un depozit din judeţul Ilfov, după ce şase argeşeni s-au intoxicat cu botulism, iar unul dintre ei a decedat.

Bărbaţii, care munceau la un punct de lucru în comuna argeşeană Vlădeşti, au consumat carnea de peşte pe data de 13 februarie. Cel care s-a simţit foarte rău şi s-a prezentat la spital a fost chiar patronul firmei de construcţii, care suferea, potrivit cadrelor medicale, de hepatită cu virus C. Bărbatul prezenta o stare generală de rău, nu mai vedea bine, nu putea să înghită şi avea gura uscată.

Ion Bîrleanu, în vârstă de 44 de ani, a fost internat la secţia boli infecţioase din cadrul Spitalului Nicolae Bălcescu pe data de 16 februarie. Câteva zile mai târziu a fost transferat la secţia neurologie, pentru că omul era suspect de accident vascular, nicidecum de infecţie botulinică.

După o săptămână în care starea bărbatului s-a agravat, medicii au reluat testele şi s-a confirmat abia pe 24 februarie că pacientul suferă de botulism. În aceeaşi zi a fost transferat la clinica de boli infecţioase Matei Balş din Bucureşti. Pe foaia de observaţie de la spitalul din Capitală cadrele medicale i-au pus diagnosticul intoxicaţie botulinică severă.

Toţi ceilalţi cinci colegi de serviciu au fost contactaţi de către reprezentanţii spitalului şi au fost internaţi de urgenţă.Le-au fost recoltate probe biologice şi în urma rezultatelor de laborator au fost diagnosticaţi cu botulism.

Dacă starea lor este în prezent stabilă, bărbatul de 44 de ani nu a mai putut fi salvat. Botulismul a fost agravat şi de forma severă de hepatită de care suferea, iar duminică, 1 martie, a făcut septicemie. Ion Bârleanu a decedat în aceeaşi zi.

Mai multe articole despre:
infecţie botulism toxină conservă