MENIU

Teodor Meleşcanu: În materie diplomatică, nu există practica declarării ca persona non grata a ambasadorului

Foto: evz.ro

Fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu a declarat că "în general, în materie diplomatică, nu există practica declarării ca persona non grata a ambasadorului". Meleşcanu a precizat că declararea ca fiind persona non grata a unui ambasador se poate face doar în caz de război între cele două ţări.

"În general, în materie diplomatică, nu există practica declarării ca persona non grata a ambasadorului", a spus Meleşcanu, precizând că unul dintre motive ar fi acela că, în relaţiile dintre două ţări, ambasada asigură dialogul, "chiar dacă pe plan guvernamental sau cultural lucrurile nu merg bine".

"Este împotriva oricărui principiu de funcţionare ca ambasador", a întărit fostul ministru.

"Ambasadorul este ultimul faţă de care, între două ţări, se poate pune problema expulzării", a spus Meleşcanu, care a precizat că doar în caz de război se poate cere expulzarea.  

"Instituţia persona non grata este pentru diplomaţi. Ambasadorul are agrement, care poate fi retras", a adăugat Meleşcanu.

Acesta a spus că declararea ambasadorului ca fiind persona non grata şi anunţarea impunerii vizelor pentru românii care vor să ajungă pe teritoriul Republicii Moldova reprezintă, în opinia sa, "dovezi că autorităţile de la Chişinău fac tot posibilul să declanşeze un război diplomatic cu România".