MENIU

Tenis - Proteste anti-israeliene la meciul Shahar Peer-Elena Dementieva de la Auckland

Foto: media2.gruprc.ro

Mai mulţi spectatori au perturbat, astăzi, meciul din sferturile turneului de la Auckland, Shahar Peer-Elena Dementieva, scor 3-6, 1-6, prin proteste împotriva ofensivei israeliene în Gaza.

Aproximativ 20 de persoane au afişat bannere în afara arenei, iar mai apoi au strigat în incintă: "Hamas ucide speranţa". Forţele de ordine au intervenit şi i-au scos pe spectatorii zgomotoşi din arenă. Shahar Peer, care este din Israel, a pierdut meciul cu Dementieva în 63 de minute.

Înainte de aceste incidente tenismena israeliană, Shahar Peer, a afirmat: "Eu nu sunt guvernul din Israel, eu nu repezint Israel din punct de vedere politic. Eu sunt o jucătoare de tenis şi asta reprezint în acest moment". Tenismena a mai vorbit şi despre faptul că fratele său face parte din armata israeliană şi că îşi doreşte ca aceste violenţe să înceteze pentru că "nimeni nu vrea să fie război".

La începutul săptămânii organizaţia Pace şi Justiţie din Auckland i-a scris tenismenei şi i-a cerut să se retragă din turneul ATP. Shahar Peer a răspuns negativ acestei cereri şi a continuat să joace. În urma acestei cererei, organizatorii i-au oferit tenismenei protecţie în plus.

Altfel, atacantul echipei iberice FC Sevilla, Frederic Kanoute, şi-a arătat sprijinul pentru palestienii din Gaza, când în timpul meciului cu Deportivo la Coruna, după ce a înscris un gol, a afişat un tricou pe era scris Palestina în mai multe limbi.

Ofensiva israeliană a fost lansată pe 27 decembrie 2008 şi s-a soldat până în prezent cu moartea a 700 de palestinieni, dintre care 220 de copii, şi a provocat rănirea a circa 3.000 de persoane, potrivit celui mai recent bilanţ.