MENIU

Teatrul Maghiar din Cluj serbează Ziua Mondială a Teatrului cu piesa Richard al III-lea

Foto: andreas-praefcke.de

Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca a anunţat că va serba Ziua Mondială a Teatrului cu o sesiune de „porţi deschise”, o reprezentaţie festivă a piesei Richard III-lea, urmată de discuţii cu publicul, în prezenţa regizorului Tompa Gabor.

Potrivit NewsIn, seria evenimentelor de la teatrul maghiar începe pe 27 martie, cu Ziua Porţilor Deschise, ocazie cu care, timp de trei ore, cei interesaţi pot vizita teatrul maghiar între orele 9.00 şi 12.00, printre „ghizi” aflându-se actori câştigători ai premiilor UNITER, precum András Hatházi, Hilda Péter, Imola Kézdi şi Zsolt Bogdán.

De la ora 18.00 urmează piesa Richard III-lea, o coproducţie a Teatrului Maghiar de Stat Cluj şi al Teatrului Cetate din Gyula (Ungaria), în regia lui Tompa Gabor, care este şi directorul teatrului maghiar clujean. După spectacol va avea loc decernarea oficială a Premiului Bánffy Miklós.

De la ora 21.00 va fi organizat forumul teatral denumit „Richard III – Mass-Media şi Politica”. Aceasta este prima ediţie a unui dialog cu spectatorii pe care îl iniţiază teatrului maghiar, discuţia beneficiind şi de prezenţa lui Tompa Gabor.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată în 1961 de către Institutul Internaţional de Teatru. Este sărbătorită anual, la data de 27 martie, de Centrele ITI şi de comunitatea teatrală internaţională.

Unul dintre cele mai importante dintre evenimente este transmiterea Mesajului de Ziua Mondială a Teatrului prin care, la invitaţia ITI, o personalitate de renume internaţională împărtăşeşte reflecţiile sale asupra Teatrului şi asupra forţei unificatoare a acestuia între diferitele naţiuni.

Mesajul din acest an a fost scris de către Augusto Boal, regizor, dramaturg, teoretician, scriitor si profesor.

Mai multe articole despre:
teatru spectacol public