MENIU

Tazmanienii fac hârtie din excremente de wombat

Foto: libbyhobday.com

Excrementele de wombat ajută un oraş industrial din Tazmania să lupte împotriva încălzirii globale dar şi a crizei financiare.

Burnie, aflat în nord-vestul statului Tazmania, a fost lovit de nenumărate ori de concedieri. Dar, în ciuda crizei, o industrie este din ce în ce mai înfloritoare: cea a producţiei de hârtie dintr-un material pe care nimeni altcineva nu îl vrea, excremente de wombat.

Noua hârtie este printre suvernirele preferate de turiştii care doresc ceva tipic australian.

Wombatul, un marsupial blănos, trăieşte doar în zonele sălbatice din Australia.

Blăniţa sa pufoasă şi faţa lui jucăuşă fac din wombat unul dintre cele mai îndrăgite animale native în continetul sudic.

În ultimii ani, o companie din Burnie a experimentat hârtie din excremente de cangur, dar popularitatea sa a fost eclipsată de produsele din resturile lăsate de wombat.

Managerul de la Creative Paper, Darren Simpson, a spus că procesul de realizare a hârtiei este destul de neplăcut.

"Când le fierbem, au un miros îngrozitor, precum vă imaginaţi, dar după ce sunt sterilizate şi curăţate, nu mai au niciun miros. Poate doar o mireasmă organică foarte plăcută", a spus managerul. El a subliniat că turiştii sunt cei care au venit cu ideea.

Toată hârtia este făcută din excrementele unui singur animăluţ, denumit Nugget, ce trăieşte într-o rezervaţie din apropierea muntelui Cradle, una din destinaţiile favorite ale turiştilor.

Excrementele lui Nugget sunt culese în fiecare zi de către îngrijitorul său şi trimise la fabrică.

Wombaţii sunt ierbivore şi au o dietă plină de fibre din plante, făcând din fecalele lor un material ideal pentru hârtia australiană.