MENIU

Tăriceanu spune că preşedintele îşi reglează conturile cu Parlamentul, prin Constituţie

Foto: NewsIn
Tăriceanu: PNL propune ca modelul de Constituţie să fie cât mai asemănător cu cele valabile şi viabile în Europa

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat joi că opţiunile constituţionale ale preşedintelui Traian Băsescu denotă faptul că doreşte să-şi regleze conturile cu Parlamentul, rămase în urma suspendării din 2007.

Tăriceanu a precizat că modificările la Constituţie nu vizează cetăţenii, care nu beneficiază de mai multe drepturi, "nici măcar de garanţii", dar, în schimb, reglementează raporturile de putere în stat în favoarea preşedintelui şi reglează conturile preşedinte-Parlament "ca urmare a suspendării".

"a: modelul de republică parlamentară", şi-a reafirmat Tăriceanu o opţiune pe care a mai prezentat-o, ţinând să menţioneze că nu a pledat în trecut pentru o monarhie constituţională. De asemenea, preşedintele PNL a insistat că o modificare a Constituţiei trebuie să ducă la o reprezentare mai puternică, în spirit democratic, a cetăţeanului. "Cred că actualul sistem de vot uninominal realizează acest deziderat", a adăugat el.

Tăriceanu a subliniat că Legea fundamentală trebuie să statueze mai clar principiul separaţiei puterilor în stat, el pledând pentru nevoia impunerii unui control şi echilibru reciproc al puterilor în stat, pentru a fi împiedica derapajele de putere.

Pe de altă parte, liderul PNL a subliniat că, în opinia sa, prin astfel de teme puterea se îndepărtează de problemele esenţiale, precum cele ale uzinei Dacia. El a cerut ca, în momentul în care "Boc face gafă după gafă", Băsescu nu ar trebui să încerce "să se ascundă în faţa opiniei publice venind cu alte teme".
Mai multe articole despre:
Constituţie Călin Popescu Tăriceanu PNL