MENIU

Tăriceanu: Mircea Băsescu este "marele aranjor şi patron" al operaţiunilor din portul Constanţa

Foto: Realitatea TV

Fostul preşedinte PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat vineri că Traian Băsescu se ocupă doar de gestionarea propriei imagini în urma scandalurilor în care este implicat el şi familia lui, liberalul susţinând că fratele preşedintelui patronează toate operaţiunile din portul Constanţa.

Fostul premier s-a lansat, într-o conferinţă de presă la Mamaia, unde a avut loc şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL, într-un atac la adresa şefului statului şi a fratelui acestuia, cu intenţia de a-l prezenta pe prezidenţiabilul liberal Crin Antonescu drept alternativă.

"În această situaţie în care domnul Boc de fapt nu este decât o simplă marionetă a domnului Băsescu, cel care poartă responsabilitatea majoră este Băsescu, care din păcate este ocupat cu alte chestiuni mult mai importante pentru el decât pentru ţară - cum să-şi gestioneze situaţia proprie cu toate scandalurile în care este implicat el, familia lui, fata, familia mai extinsă - frate, familia adoptată sau cooptată - la ministerul Turismului, familia din provincie, de la Constanţa. Tot ce înseamnă operaţiuni în portul Constanţa este arondat la firma lui Mircea Băsescu, că el este marele aranjor şi marele patron al operaţiunilor care se petrec în port, de care am mai auzit şi noi cum se fac, cu containere din China, cu marfă subevaluată şi aşa mai departe, care trec bine-merci şi nu se întâmplă nimic pentru că au patronajul fratelui preşedintelui", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu, promovându-l pe Antonescu drept o alternativă la un acest tip de a fi preşedinte.

Potrivit fostului lider PNL, modelul de preşedinte reprezintă politicianul care nu foloseşte "banii publici pentru a-şi face permanent imagine şi campanie electorală, care să nu fie angajat în cele mai mari scandaluri de corupţie, nu direct, ci prin membrii familiei sale". Fără să se refere explicit la Traian Băsescu, Tăriceanu a criticat faptul că şeful statului are "tot timpul un mesaj bazat pe lupta anticorupţie, dar astăzi se vede că masca pe care şi-a construit-o cu mare grijă este pe cale să cadă, este plină de crăpături şi fisuri".

"Suntem într-o mare dilemă pentru că, în general, la începutul unei campanii îţi fixezi cele două-trei puncte slabe ale adversarilor. Noi am constatat că nu există decât puncte slabe, dacă stăm să luăm la rând politicile economice ale Guvernului şi cele inexistente ale preşedintelui (...) nu o să vedem decât un dezastru peste tot", a afirmat Tăriceanu.

Pe de altă parte, fostul preşedinte PNL l-a atacat şi pe liderul PSD. "Cu toţii constatăm încercările disperate ale domnului Geoană de a se disocia de actul de guvernare. Nu are nici o şansă, domnul Geoană este indisolubil legat de greşelile şi de incapacitatea actualei guvernări. Domnul Geoană trebuie să recunoască că face parte din coaliţia de guvernare, cu egale responsabilităţi cu ceilalţi, în frunte cu Băsescu şi cu Boc. Constatăm cu toţii că acest trio nefericit duce România în pragul colapsului economic", a continuat liderul deputaţilor PNL.

Fostul premier a precizat că actualul Guvern se poate lăuda "cu o singură reuşită şi anume satisfacerea clientelei politice", dar "în rest, numai eşecuri". În ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că şeful statului nu ar face decât "să livreze reflecţii filozofice", precum aceea că "România e o ţară prea mică să se lupte cu criza". "Dacă ar exista un manual cu ceea ce nu trebuie să faci, ar trebui tot ce a făcut Boc pus acolo", s-a referit fostul premier şi la succesorul său.

"Mulţi dintre colegii mei îşi pun problema finanţării campaniei, cum vom asigura finanţarea campaniei electorale. PNL nu deţine nişte resurse miraculoase pe care să le poată pune la bătaie. Eu cred că o campanie prezidenţială la sfârşitul acestui an, după minciunile pe care Băsescu, PDL şi PSD le-au promovat în campania de anul trecut, îi va face pe români să fie mult mai atenţi la promisiunile fără niciun fel de acoperire, la minciunile cu care contracandidaţii noştri vor veni pe parcursul campaniei electorale", s-a referit Tăriceanu la campania electorală a PNL.