MENIU

Tăriceanu: Autostrada Transilvania nu există pentru că Ministerul Transporturilor nu a ştiu să gestioneze contractul Bechtel

Foto: NewsIn
Tăriceanu: Bugetul României a finanţat substanţial societatea Bechtel pentru a finaliza lucrările

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut, marţi că unul dintre motivele pentru care Autostrada Transilvania nu a făcut progrese este că Ministerul Transporturilor nu a ştiut să gestioneze acest contract, transmite corespondentul NewsIn.

Fostul premier a acuzat, în cadrul unei conferinţe de marţi, de la Cluj, fosta conducere a Ministerului Transporturilor, că nu a urmărit contractul cu Bechtel, care, oricum, are mari deficienţe.

"Cred că aceste deficienţe sunt legate, pe de o parte de contract, de anumite prevederi ale contractului care nu au putut fi schimbate, chiar dacă s-a renegociat contractul cu Bechtel, şi alte deficienţe sunt la nivelul Ministerului Transporturilor, care nu a ştiut să ţină în mână această lucrare. Asta este realitatea", a declarat Tăriceanu.

Întrebat dacă îi reproşează ceva fostului ministru Ludovic Orban, preşedintele PNL a evitat să dea un răspuns clar. "Nu putem să facem abstracţie că sunt totuşi nişte proiecte mari, proiectele mari trebuie urmărite. Dacă un proiect mare nu îl urmăreşti merge şi el cum merge", a spus Tăriceanu, care a fost, ulterior, completat de liderul PNL Cluj, Marius Nicoară, care a spus că, timp de doi ani, Ministerul Transporturilor a fost condus de PDL, partid căruia ar trebui să i se impute penalităţile plătite de statul român pentru oprirea lucrărilor.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că, din perspectiva statului român, acesta s-a achitat de obligaţiile faţă de firma americană. "În aceşti patru ani, bugetul României a finanţat consistent lucrările acestei autostrăzi. Din păcate nu a existat o anumită coerenţă, o minimă coerenţă în stabilirea unor obiective care să şi fie finalizate şi să fie date în funcţiune. Stabilisem de principiu cu Bechtel să accelereze lucrările  pe anumite tronsoane care să poată să fie date în exploatare. Doresc să vă spun că, în acelaşi timp, sigur, contractul are anumite deficienţe, dar chiar şi în condiţiile acestea, noi ne-am achitat de obligaţii. Pe 2008 am plătit 30% din suma la care ne-am angajat pe tot anul ca avans pentru lucrări, iar la mijlocul anului aceste sume încă nu erau decontate, cu alte cuvinte nu existau lucrări certificate", a mai afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Mai multe articole despre:
Bechtel autostradă Tăriceanu PNL Transilvania