MENIU

Svetlana Cârstean, Oana Soare şi Simona Sora, câştigătoare ale premiilor României Literare

Foto: wikimedia.org

Svetlana Cârstean, Oana Soare şi Simona Sora au câştigat premiile revistei România Literară pe 2009, în urma jurizării a şase cărţi de debut, alese din domeniile roman, poezie, până la critica literară, la festivitatea organizată miercuri, la clubul Prometheus din capitală.

Juriul celei de-a opta ediţii a premiilor revistei România Literară a fost alcătuit din Ioana Pârvulescu, Adriana Bittel, Gabriel Dimisianu, Nicolae Manolescu şi Alex Ştefănescu.

Svetlana Cârstean a primit premiul pentru volumul de poezie "Floarea de menghină". "Dacă nu aş fi ştiut că Svetlana Cârstean scrie poezie, mi-aş fi dat seama de asta, pentru că mi-a luat un interviu şi, din toate întrebările ei, din felul în care reacţiona la răspunsurile mele mi-am dat seama că are structură de poetă pur-sânge. A avea structură de poet nu înseamnă, însă, şi a scrie bine poezie. Svetlana şi-a amânat debutul, dar eu cred foarte mult în debuturile târzii, mai ales în debuturile târzii de poezie", a prezentat-o Ioana Pârvulescu pe Svetlana Cârstean.

Debutul Oanei Soare, volumul "Petru Dumitriu & Petru Dumitriu", i-a adus acesteia aprecierea juriului. Precizând că este vorba despre prima monografie de acest fel din literatura română, criticul Nicolae Manolescu consideră că "volumul Oanei Soare este o interacţiune, un fel de bandă a lui Moebius între biografia şi opera scriitorului. Ea vine cu prima carte în care nu a ascuns nimic din viaţa, opera şi cariera autorului. Nu ascunde, nu diminuează, nu face pamflet. Aşezarea dreaptă în istoria literaturii a lui Petru Dumitriu a făcut-o Oana Soare, cu această carte".

"Regăsirea intimităţii", cartea de debut a Simonei Sora, reprezintă, potrivit lui Alex Ştefănescu, "o foarte voluptuoasă trecere în revistă a volumelor care tratează ideea de intimitate". Aceasta consideră că  este o carte bine construită, dar "mereu imprevizibilă, care îţi oferă bucuria de a citi literatură bună".

Simona Sora a publicat, începînd cu 1993, cronici literare, studii, eseuri, traduceri în reviste culturale, prefeţe şi postfeţe la diverse volume de literatură contemporană. A tradus volumul "Crezul meu" de Carlos Fuentes (Editura Curtea Veche, 2005) şi se numără printre autoarele antologiei "Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism" (Editura Polirom, 2008). Din 2002, susţine cronica literară în revista Dilema. Coordonează paginile culturale ale revistei Dilema veche şi este editor coordonator al revistei Dilemateca

În afara celor trei premii, a fost acordată şi o diplomă, pentru lucrarea "Catacombe. Aici totul e viu" a scriitorului Florin Caragiu. "I-am acordat o diplomă, pentru că volumul său e chiar bun, dovadă că am nominalizat-o. Doar că e a doua carte şi ne pare rău, dar nu putem să facem mai mult de-atât", a explicat Nicolae Manolescu decizia.

 

Mai multe articole despre:
premii prometheus poezie Nicolae Manolescu român