MENIU

Sute de turişti au urcat în Turnul Bisericii Negre din Braşov

Foto: www.romanianpropertyonline.com

Sute de turişti au urcat, vineri, în Turnul Bisericii Negre din Braşov, profitând de deschiderea acestuia pentru vizitatori.

Potrivit corespondentului NewsIn, coada la care s-au aşezat braşovenii şi turiştii aflaţi în trecere prin oraş a măsurat zeci de metri şi s-a format încă de la primele ore ale dimineţii.

Organizatorii „Zilei Clopotului“ s-au arătat foarte surprinşi de interesul arătat de braşoveni pentru vizitarea turnului şi au spus că se gândesc să mai organizeze şi altă dată zile similare în care să permită publicului să urce cele 168 de trepte care duc în turn.

Din păcate pentru braşoveni, programul de vizitare a turnului Bisericii Negre a fost limitat la ziua de vineri, între orele 9.00 şi 17.00, vizitarea făcându-se în grupuri de câte 15 persoane.

Timp de zece minute, la miezul zilei clopotul a răsunat, putând fi auzit din tot oraşul vechi, după care a avut loc, în biserică, un concert de muzică de orgă, corală şi instrumentală, însoţit de proiecţii video care au prezentat etapele construirii unui clopot de biserică de mari dimensiuni, dar şi despre rolul acestuia în viaţa cetăţii.

Evenimentele de vineri au fost ocazionate de împlinirea a 150 de ani de când clopotul mare al Bisericii Negre a fost sfinţit. Clopotul este cel mai mare existent la vreo biserică din Transilvania şi cel mai mare clopot mobil din ţară. A fost turnat începând cu 22 noiembrie 1858 în faţa porţilor vechi ale Braşovului, după care a fost dus şi instalat în turnul Bisericii Negre. Marele clopot cântăreşte şase tone şi are peste 1,7 metri înălţime. Când a fost gata, transportul clopotului s-a făcut cu un car tras de opt perechi de boi, fiind nevoie de trei zile de muncă intensă pentru ca acesta să fie ridicat în turnul de peste 50 de metri al bisericii.