MENIU

Sute de studenţi basarabeni au protestat pentru a treia zi în mai multe oraşe din ţară

Foto: RTV

Sute de studenţi basarabeni au ieşit şi joi seară în centrul Iaşiului, în Cluj-Napoca şi Craiova. A fost a treia zi consecutivă în care studenţii au protestat faţă de incidentele din Chişinău.

Sute de studenţi basarabeni au protestat şi joi în Piaţa Unirii din Iaşi. Manifestanţii au fluturat steaguri şi au strigat lozinci anticomunis.

Peste 150 de studenţi basarabeni au protestat din nou, joi seara, la Cluj-Napoca în Piaţa Avram Iancu, timp de trei orei, în semn de solidaritate faţă de manifestaţiile anticomuniste de la Chişinău.

Vicepreşedintele oragnizaţiei studenţilor basarabeni, Grupul de Iniţiativă Basarabeană, Andrian Dudonu, a declarat joi seara că protestul a fost unul paşnic."Scandăm să se audă şi la Chişinău. Trebuie să fim auziţi, pentru că în Chişinău lumea s-a oprit după ce a fost băgată frica în ei şi noi am zis că dacă ei nu pot face, să facem noi", a afirma Dudonu.

Acesta a spus că a vorbit cu un prieten la telefon care i-a povestit că tinerii sunt acostaţi pe stradă, bătuţi, împinşi în maşini şi prietenii şi familia nu mai aud de ei. Protestul a inclus şi o scenetă cu ziua votului din Republica Moldova.

Într-o cutie fiecare persoană avea voie să introducă câte voturi dorea, iar cei doi observatori internaţionali aveau ochii legaţi.  Tinerii au înconjurat piaţa de câte ori, scandând şi au purtat pancarte pe care scria "Pe 5.04 am votat de trei ori. Tu?", "Ne aude cinveva?", "Protest fără violenţă", "Comunism îţi dăm papucii", "Cu violenţă şi teroare democraţia moare" şi "Rezistăm nu renunţăm".

Aproximativ 100 de studenţi basarabeni din Craiova şi membrii asociaţiei "Noua Dreaptă" s-au strâns, joi seara, în Piaţa "Mihai Viteazul" din Craiova, afişând numeroase pancarte cu mesaje de susţinere către studenţii care au ieşit în stradă la Chişinău, transmite corespondentul NewsIn.

"Am ieşit în acestă seară în centrul Craiovei pentru a le arăta fraţilor noştri că suntem alături de ei în lupta împotriva comunismului. Le transmitem să fie tari şi să nu se lase înfrânţi de intimidările autorităţilor", a declarat Vitalie Ţurcan, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova.

Alături de studenţii basarabeni, în Piaţa Prefecturii s-au aflat şi membrii Asociaţiei "Noua Dreaptă".