MENIU

Sute de kilograme cu deşeuri biologice, descoperite la marginea municipiului Arad

Foto: NewsIn

Sute de kilograme de deşeuri biologice periculoase au fost descoperite, sâmbătă, aruncate la periferia municipiului Arad, nu departe de un cartier mărginaş, iar autorităţile au intrat în alertă şi au izolat zona.

Printre produsele contaminate se găsesc inclusiv ace de seringă folosite şi flacoane cu sânge.Deşeurile au fost descoperite de şoferul unei societăţi de salubritate, care a anunţat autorităţile. La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Autoritatea de Sănătate Publică, Poliţia şi prefectul judeţului Arad. Deşeurile au fost găsite abandonate între pădurea Ceala şi râul Mureş, la cîteva sute de metri de cartierul Alfa. "Din cauza specificului cazului, am rugat să fie prezenţi cei de la Poliţie şi medici, pentru că zona prezintă un  pericol ridicat de contaminare", a declarat prefectul judeţului Arad, Călin Bibarţ.

Cand au ajuns în zona de contaminare, autorităţile au constatat că grămada de deşeuri a fost deja incendiată. "Deşeurile sunt periculoase şi abandonarea lor constituie infracţiune la legea mediului. Se pare că cineva le-a dat foc şi asta îngreunează ancheta. Sunt deşeuri periculoase, contaminate biologic pentru că printre sticlele cu medicamente am descoperit pungi cu sânge pentru transfuzii şi seringi de la laborator", a precizat Ionel Drăgănescu, şeful Serviciului Evaluare Factori de Risc din cadrul ASP Arad.

Specialiştii Autorităţii de Sănătate Publică încearcă să identifice locul de unde provin deşeurile, una dintre ipoteze fiind că, cei care au aruncat deşeurile au făcut-o pentru a nu cheltui bani cu distrugerea acestora, într-un incinerator special. Deşeurile au fost adunate de cei de la serviciul de salubritate al municipiului şi transportate la un incinerator, pentru a fi distruse.Anchetatorii au mai descoperit că pe mai multe flacoane este menţionat numele unor posibili pacienţi.
Mai multe articole despre:
Arad deşeuri pericol izolare contaminare biologic