MENIU

Sute de americani au luat parte la un protest împotriva războiului

Foto: Realitatea TV

Protest de amploare sâmbătă la Washington, unde sute de americani au cerut administraţiei Obama să accelereze procesul de retragere al trupelor din Irak şi să pună capăt războiului.

Protestul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 6 ani de la invazia trupelor americane în Irak. Organizatorii, Coaliţia Answer, spun că peste 1.000 de grupuri au sponsorizat manifestaţia. Protestatarii au cerut preşedintelui Barack Obama să retragă de urgenţă soldaţii de pe frontul irakian, unde în ultimii ani, zeci de mii de civili şi militari au murit în confruntări.

"Mi-aş dori o retragere imediată şi totală a trupelor Statelor Unite din Irak. Consider că sunt sursa tot mai multor probleme acolo", a declarat un cetăţean.

Participanţii la protest au aliniat 100 de sicrie acoperite cu steaguri ale ţărilor în care Statele Unite au dus campanii militare. Activiştii antirăzboi s-au declarat dezamăgiţi de politica practicată de Obama în acest domeniu şi de puţinele sale luări de poziţie în cazul războiului din Irak.

"Oamenii sunt disperaţi, vor să-şi exprime nemulţumirea. Se tem că Obama a fost cooptat, se tem, şi pe bună dreptate, că i-am înlocuit pe duri cu liberal-democraţii, că în realitatea doar discursul s-a schimbat nu politica în sine", a adăugat participant la protest.

Planul liderului de la Casa Albă este să retragă 100.000 de soldaţi până în vara anului viitor şi să încheie acest proces în 2011.
Mai multe articole despre:
Irak război protest Washington Barack Obama