MENIU

Suprafaţa de gheaţă a Antarcticii creşte datorită găurii de ozon

Foto: wordpress.com

Suprafaţa de gheaţă din Antarctica este în creştere, şi nu în scădere precum se credea până acum, ca rezultat al găurii de ozon din atmosferă, spun oamenii de ştiinţă.

În contrast cu Arctica, unde gheţurile se topesc din ce în ce mai mult, apele îngheţate din jurul Polului Sud au crescut cu o rată de 100.000 de kilometri pătraţi pe deceniu, în ultimii 40 de ani.

Oamenii de ştiinţă cred că creşterea se datorează unui vânt mai puternic asupra Antarcticii şi a furtunilor mai dese din oceanul sudic, ambele fiind consecinţe ale găurii de ozon.

Dar echipa de la British Antarctic Survey (BAS) şi NASA au atenţionat că gaura de ozon doar amână impactul emisiilor de gaze cu efect de seră asupra continentului alb.

Dacă nivelul ozonului ajunge la limite normale în următorii 100 de ani, mulţumită interzicerii la nivel internaţional a clorofluorocarbonului (CFC), tiparele climatice vor reveni la normal şi Antarctica se va micşora rapid, au spus cercetătorii.

Profesorul John Turner, de la BAS, principalul autor al studiului, publicat în revista Geophysical Research Letters, a declarat că rezultatele subliniază complexitatea schimbărilor climatice.

"În timp ce există din ce în ce mai multe dovezi că pierderea gheţurilor de la Polul Nord este cauzată de activitatea umană, în Antarctica influenţa oamenilor prin gaura de ozon are un efect invers, şi rezultă în mai multă gheaţă", a spus Turner.