MENIU

Superpetrolierul grec Maran Centaurus a ancorat într-un fief al piraţilor somalezi

<descriere>

Superpetrolierul grec Maran Centaurus, capturat duminică de piraţii somalezi şi care are şi un român la bord, a ancorat miercuri dimineaţă în oraşul de coastă Hobyo, un reper al piraţilor aflat la 500 kilometri nord de Mogadiscio, a informat un ONG, relatează AFP.

\"Maran Centaurus a ancorat în Hobyo miercuri dimineaţă\", a spus Andrew Mwangura, reprezentantul secţiei din Kenya a Programului de asistenţă pentru marinari.

Hobyo este unul dintre cele trei repere ale piraţilor somalezi, împreună cu Eyl şi Harardhere.

Potrivit Mwangura, nava, care aparţine categoriei `Very Large Crude Carrier`, a fost capturată la 585 mile nautice nord-est de Seychelles, într-o zonă în care piraţii au comis şase atacuri în ultimele şapte zile.
Nava, încărcată cu ţiţei, potrivit lui Mwangura, plecase din Jeddah, Arabia Saudită, şi trebuia să ajungă în New Orleans. Propritate a companiei elene Maran Tankers Management Inc., nava de 300.294 de tone are un echipaj de 28 de membri: 16 filipinezi, nouă greci, doi ucraineni şi un român.

Un repezentant al companiei a explicat luni că nu s-a stabilit niciun contact cu echipajul sau cu piraţii.
Potrivit lui Mwangura, 12 nave şi 295 marinari sunt în prezent în mâinile piraţilor.
\"Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Atena, monitorizează cazul  şi păstrează legătura permanentă cu compania proprietară a  navei sechestrate, precum şi cu autorităţile elene. Cazul este tratat cu maximă atenţie, prioritară fiind menţinerea integrităţii membrilor echipajului\", a declarat luni Ministerul român de Externe.

Anul acesta, 21 marinari români care făceau parte din echipajele a patru nave au fost ţinuţi în captivitate de piraţii somalezi.

Ultimii cinci marinari români aflaţi în captivitate au fost eliberaţi în august, după ce patru luni au fost ostaticii piraţilor somalezi. Ei făceau parte din echipajul unui remorcher italian, Bucaneer, capturat în aprilie în Golful Aden. Presa a vorbit despre o răscumpărare de 4-5 milioane de dolari pentru eliberarea echipajului de pe Bucaneer.

Mai multe articole despre:
navă român piraţi somalezi