MENIU

Sulina, locul unde soarele răsare în România

Foto: RTV
Castelul de Apă alimentează şi astăzi Sulina şi este simbolul oraşului

Sulina, locul unde soarele răsare în România este un tărâm al apelor, locul în care convieţuiesc dintotdeauna în bună înţelegere oameni de toate naţiile şi religiile. Românii, grecii sau italienii şi-au ridicat biserici şi tot aici găsim singurul cimitir din România unde se odihnesc laolaltă prinţese îndrăgostite, curajoşi ofiţeri englezi, hamali sau piraţi.

"Castelul de Apă" de la Sulina are o istorie desprinsă din poveşti. La sfârşitul secolului trecut, la Sulina s-a oprit un vapor cu un oaspete de seamă, regina Olandei. Când a coborât, regina a cerut un pahar cu apă. Nu se aştepta să i se ofere direct din Dunăre.

Mirată că într-un port cu activitate intensă nu există apă potabilă, întoarsă acasă, regina a cerut construcţia castelului de apă, cu tot cu reţeaua de distribuţie. A fost darul ei pentru Sulina.

Lucrările au început în anul 1895 şi au durat 10 ani, s-au terminat în 1905. În al doilea război mondial, nemţii au vrut să arunce castelul de apă înalt de 28 de metri în aer. Nu au reuşit pentru că cineva dintre locuitorii oraşului a reuşit şi a tăiat fitilul. În schimb a ars toată structura lemnoasă, partea superioară.

Castelul de Apă alimentează şi astăzi Sulina şi a devenit simbolul oraşului. 

Biserica romano catolică este cea mai veche biserică din oraşul Sulina. Ea a fost sfinţită în anul 1863. Biserica grecească a fost construiă în 1868 iar printre cele mai valoroase obiecte ale sale sunt aceste 3 clopote din 1933.

Cea mai nouă din oraş, Biserica ortodoxă Sfinţii Alexandru şi Nicolae are şi ea aproape 100 de ani, obiecte de mare valoare şi o istorie aparte. Aceasta a fost construită la cererea regelui Carol I. 

Familia regală a României se trage din Sigmaringen, din Germania, lângă izvoarele Dunării, iar regele a dorit să construiască acolo o biserică şi încă una la vărsare. Aşa se face că biserica are o copie fidelă în Germania.

Cele mai interesante poveşti le puteţi afla însă la cimitirul din oraş, unde au fost înmormântaţi oameni de toate naţiile. Rareori îţi e dat să afli că prinţese, marinari, hamali sau piraţi odihnesc în acelaşi loc.

Mormintele a doi tineri englezi înmormântaţi aici ascund o poveste de dragoste la fel de intensă ca cea a lui Romeo şi Julieta. Localnicii îţi povestesc drama îndrăgostiţilor. Părinţii lor s-au opus căsătoriei, iar tânărul a fost trimis la porţile Dunării. Iubita sa l-a urmat, dar a căzut de pe vas şi s-a înecat în bătrânul fluviu. Sfâşiat de durere, tânărul s-a aruncat şi el în valurile Dunării.

La numai câţiva paşi vedem pietrele funerare ale unor navigatori şi consuli. Şi un alt personaj care face senzaţie printre turişti este un ...pirat.

Mai multe articole despre:
Sulina All Inclusive