MENIU

Suedia este dezamăgită de eforturile depuse în lupta anticorupţie din România şi Bulgaria

Foto: euractiv.de

Secretarul de stat suedez pentru afaceri europene, Maria Asenius, a cărei ţară asigură preşedinţia UE, s-a declarat dezamăgită de lupta anticorupţie în România şi Bulgaria, relatează Sofia News Agency.

"Sunt dezamăgită că eforturile depuse în lupta împotriva corupţiei au scăzut în ambele ţări (România şi Bulgaria -n.red.). Sunt o susţinătoare a regulilor comune în viitor (...), iar acest lucru se aplică fiecărei ţări", a adăugat ea.

Asenius a avertizat şi că ar putea fi dificil pentru Bulgaria să îndeplinească criteriile pentru a intra în spaţiul Schengen, dacă va implementa lent măsurile necesare.

Potrivit oficialului suedez, nu este obligatoriu ca procesul de aderare la spaţiul Schengen să fie legat de sistemul de justiţie, dar a explicat că, în mod clar, condiţiile în ambele cazuri sunt similare. Secretarul de stat nu a exclus posibilitatea îngheţării unor noi fonduri europene, dacă Sofia nu rezolvă problemele menţionate în raportul CE.

"Este chiar ultima şansă pentru a impune clauza de salvgardare, care expiră la sfârşitul anului. Dar nu cred că acesta este cel mai probabil scenariu. Sper sincer că Bulgaria şi România vor fi concentrate şi îşi vor încheia munca", a spus ea.