MENIU

Sub influenţa Carlei Bruni, Sarkozy le-a pus în vedere miniştrilor săi să slăbească

Foto: guardian.co.uk

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care şi-a schimbat drastic imaginea în ultima vreme la influenţa soţiei sale, le-a cerut miniştrilor săi să slăbească şi a refuzat să numească în Guvern un politician prea gras.

Leşinul suferit de Sarkozy weekendul trecut în timp ce făcea sport în parc a evidenţiat neobosita campanie de îmbunătăţire personală a lui Sarkozy, inspirată de soţia sa Carla Bruni, fost topmodel cu gusturi culturale elevate. După leşin s-a aflat că, sub influenţa ei, Sarkozy a renunţat la ciocolată, produse de patiserie şi îngheţată. Este atât de dornic să fie în formă, încât uneori nu mănâncă la prânz decât fructe şi brânză. Pe lângă jogging, el lucrează de trei ori pe săptămână cu Julie Imperiali, antrenorul personal de fitness al lui Bruni.

Chiar şi înainte de leşin, prietenii şi colaboratorii lui Sarkozy, care are 54 de ani, erau îngrijoraţi de obsesia lui pentru a fi în formă. "În ultima vreme arată mai degrabă ca un ciclist care participă la Tour de France, decât ca un preşedinte", a spus Patrick Balkany, membru al partidului de centru-dreapta (UMP) al lui Sarkozy.

Nemulţumirea din anturajul lui Sarkozy este de înţeles: preşedintele francez este la fel de sever cu restul lumii cum este cu el însuşi şi le-a pus în vedere miniştrilor că trebuie să fie în formă. Un politician care avea şanse la un post ministerial a fost eliminat din cursă pentru că era supraponderal. Mai mulţi miniştri s-au apucat de jogging şi unul dintre ei a slăbit atât de mult ţinând "dieta Sarko", încât toată lumea a crezut că este bolnav.

Sarkozy, poreclit "hiperpreşedintele" pentru că este foarte activ, a anunţat săptămâna trecută că medicii nu i-au găsit nimic, dar a recunoscut că are nevoie de odihnă. Bruni îl convinsese deja să renunţe la o vizită oficială în Australia şi Canada. Va fi însă mai greu de convins să renunţe la jogging. "Am nevoie de asta. Dacă nu alerg, nu mă simt bine", i-a spus el recent unuia dintre miniştrii săi.

Revista Le Point consideră că nu e nicio îndoială că pasiunea pentru fitness vine de la "turnul de control" care este soţia preşedintelui. "Nu poţi să te căsătoreşti cu o femeie care arată perfect şi este cu 14 ani mai tânără decât tine fără să plăteşti un preţ", comentează revista.

Trupul lui Sarkozy nu este singurul asupra căruia lucrează Bruni. Ridiculizat mai demult drept "preşedintele bling-bling" din cauza fascinaţiei sale pentru ceasuri extravangante şi bogăţie, Sarkozy a renunţat la Rolexul mare în schimbul unui Patek Philippe discret dăruit de Bruni. L-a convins să se îmbrace în costume mai închise şi mai sobre şi să poarte tricouri Hilditch & Key în încercarea de a-l face să arate ca un preşedinte.

Sarkozy nu mai este nici atât de iritabil cum era altădată. Nu se mai ceartă cu interlocutorii şi vorbeşte mai rar. Bruni vrea ca el să pară mai intelectual, ceea ce reprezintă un avantaj într-o ţară care se consideră un leagăn al culturii. Până de curând, Sarkozy nu îşi ascunsese dispreţul faţă de elitismul cultural, iar criticile sale faţă de clasici ai literaturii franceze precum Prinţesa de Cleves au crescut vânzările acesteia şi au dus la apariţia unor insigne cu textul "Citesc Prinţesa de Cleves".

În prezent însă, preşedinţia dă de înţeles că Sarkozy îi citeşte cu plăcere pe clasici. El a plecat se pare în vacanţă cu o valiză plină de romane de Françoise Sagan şi Guy de Maupassant. Bruni i-a făcut cunoştinţă cu gânditori la modă ca Raphaël Enthoven, filosof şi tatăl copilului ei de opt ani, şi cu Frédéric Mitterrand, nepotul fostului preşedinte socialist, pe care Sarkozy s-a grăbit să îl numească ministru al culturii. Sarkozy s-a întâlnit de asemenea cu Bob Dylan şi regizorii David Lynch şi Woody Allen, şi a luat masa cu Michel Houellebecq, pentru ale cărui romane obsedate de sex are multă admiraţie.

Pentru unii analişti, convertirea la admiraţia pentru simboluri culturale la modă este o dovadă că se pregăteşte deja pentru un al doilea mandat în 2012. "Nu poţi câştiga numai cu intelectualii, dar nu poţi câştiga nici dacă sunt împotriva ta", le-a spus recent Sarkozy miniştrilor săi.