MENIU

SUA vor un armistiţiu în Fâşia Gaza, care să nu permită, însă, întoarcerea la situaţia anterioară

Foto: topnews.in

Secretarul american de stat Condoleeza Rice a pledat pentru încheierea unui armistiţiu "cât mai curând posibil" în Fâşia Gaza, dar a subliniat că acesta trebuie să fie "durabil" şi să nu permită întoarcerea la situaţia anterioară, relatează AFP.

"Lucrăm pentru a obţine o încetare a focului care să nu permită întoarcerea la situaţia anterioară, când Hamas lansa rachete din Gaza", a spus Rice. "Bineînţeles, armistiţiul ar trebui să intervină cât mai repede posibil, dar ne trebuie un armistiţiu care să fie durabil şi viabil", a spus ea într-o declaraţie de presă scurtă.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Casei Albe a reafirmat că Israelul are dreptul să se apere împotriva Hamas, dar trebuie să depună eforturi pentru a evita pierderile în rândul civililor.  "Israelul are dreptul să se apere de aceste atacuri cu rachetă", a declarat Gordon Johndroe, precizând că Washingtonul cere Ierusalimului să evite victimele în rândul civililor şi "să se asigure că alimentele şi medicamentele ajung la locuitorii din Gaza".

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza, îndreptată împotriva Hamas - considerată o mişcare teroristă de către SUA şi UE -  a intrat vineri în a şaptea zi, ostilităţile soldându-se până acum cu peste 400 de morţi în rândul palestinienilor, dintre care un sfert sunt civili, potrivit ONU.

Mai multe articole despre:
SUA Israel Fâşia Gaza conflict Hamas