MENIU

SUA speră că vor putea semna un acord cu Rusia privind armamentul strategic până la sfârşitul anului

Barack Obama Dmitri Medvedev

În vară, preşedinţii rus şi american, Dimitri Medvedev şi Barack Obama, şi-au însărcinat delegaţiile \"să facă tot posibilul\" pentru a găsi până la 5 decembrie un nou acord privind Tratatul de Reducere a Armelor Strategice (START 1), semnat în 1991, care a expirat sâmbătă.

Statele Unite speră că un nou acord cu Rusia privind reducerea armamentului srategic va fi semnat până la sfârşitul anului, după ce START a expirat sâmbătă, a declarat marţi secretarul de stat adjunct Philip Crowley, citat de RIA Novosti.

\"Acesta este obiectivul nostru, să avem un tratat încheiat până la sfârşitul anului\", a spus Crowles.

\"În timp ce vorbim, se lucrează din greu la Geneva pentru a încerca să obţinem acest lucru. Şi mai există unele aspecte tehnice pe care le parcurg echipele. Am făcut progrese şi sperăm, cu siguranţă. că putem trece linia de final până la sfârşitul anului\", a spus Crowley.

În vară, preşedinţii rus şi american, Dimitri Medvedev şi Barack Obama, şi-au însărcinat delegaţiile \"să facă tot posibilul\" pentru a găsi până la 5 decembrie un nou acord privind Tratatul de reducere a armelor strategice (START 1), semnat în 1991, care a expirat sâmbătă.

Cele două părţi şi-au arătat optimismul de la summitul Medvedev-Obama, desfăşurat în iulie la Moscova. Două obiective au fost fixate atunci: o reducere cuprinsă între 1.500 şi 1.675 a numărului de focoase nucleare (faţă de 2.200 minimum, cât era prevăzut în tratatul START - n.r.) şi o diminuare cuprinsă între 500 şi 1.100 a numărului de vectori nucleari (rachete intercontinentale, submarine şi bombardiere strategice).

Semnarea unui nou acord va marca simbolic relansarea relaţiilor bilaterale, care s-au deteriorat considerabil în ultimele luni ale preşedinţia Bush. Negocierile s-au dovedit însă mai dificile decât s-a prevăzut, deoarece \"problemele sunt numeroase, iar poziţiile celor două părţi foarte diferite\", dezvăluie expertul rus Alexandr Konovalov, preşedintele Institutului de Evaluări Strategice.

Mai multe articole despre:
Rusia SUA acord Barack Obama Dimitri Medvedev start