MENIU

SUA: Lansarea satelitului iranian este un pas simbolic, dar nu ameninţă echilibrul puterii în regiune

Foto: duniastrategi.wordpress.com

Lansarea de către Iran a primului său satelit este un pas cu o încărcătură simbolică mare, dar nu pune în pericol echilibrul puterii în regiune, a declarat un oficial american din domeniul securităţii.

"Tehnologia de satelit pe care au desfăşurat-o probabil nu este de ultimă generaţie, dar pentru iranieni este un pas cu o încărcătură simbolică importantă", a spus oficialul.

Lansarea anunţată de Iran a primului său satelit va confirma dacă va fi verificată, că republica islamică dispune de armament capabil să lovească Israelul şi sud-estul Europei, a declarat marţi un oficial militar al NATO, în timp ce statele europene se declară îngrijorate, transmite AFP.

"Statele (membre - n.red.) vor avea nevoie de mai multe zile pentru a verifica informaţia", a declarat, sub acoperirea anonimatului, un oficial al Alianţei, după anunţul Teheranului cu privire la instalarea luni seara pe orbită a unui satelit iranian de către o rachetă de tip Safir-2.

"Mai întâi vom verifica dacă este vorba despre un satelit şi la ce altitudine navighează el", a explicat oficialul, subliniind "greutatea mică a satelitului - de 25 până la 40 de kilograme, potrivit evaluărilor - şi altitudinea destul de scăzută - de 250 până la 500 de kilometri, potrivit Teheranului - la care poate ajunge".

"Dacă se confirmă, (acest lucru - n.red.) va însemna că rachetele lor sunt capabile să ajungă la o distanţă de 2.000 până la 3.000 de kilometri şi că au capacitatea de a lovi o parte din Europa şi Israelul. Ar fi o confirmare a potenţialului lor", a conchis oficialul militar.

Statele Unite sunt "foarte îngrijorate" de plasarea pe orbită a satelitului, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Robert Wodd.

Mai multe articole despre:
Iran SUA satelit Teheran