MENIU

SUA înfiinţează un comandament militar pentru securitatea informatică

Foto: vpf-web.harvard.edu

Pentagonul a anunţat înfiinţarea unui comandament militar însărcinat să reacţioneze faţă de atacurile informatice şi să lanseze ofensive pe internet, în contextul în care reţelele americane digitale sunt atacate tot mai des de hackeri şi spioni.

Noul comandament informatic, aflat sub autoritatea Comandamentului Strategic American (STRATCOM), va începe să funcţioneze în toamnă, a anunţat un purtător de cuvânt al Pentagonului, precizând că responsabilităţile acestuia vor fi limitate la domeniul militar.

"Riscurile legate de securitatea informatică se numără printre cele mai mari provocări economice şi de securitate naţională din secolul al XXI-lea", scria recent într-un raport Casa Albă, care a transformat această problemă într-o prioritate naţională.

Iniţiativa Pentagonului intervine pe fondul creşterii numărului atacurilor asupra celor 15.000 de reţele digitale militare americane, lansate de "hackeri", infractori sau spioni străini, explică Departamentul Apărării, care acuză în special Moscova şi Beijingul. "Ştim că Rusia şi China au capacitatea necesară pentru a perturba diferite elemente ale infrastructurilor informatice din alte ţări", a declarat la jumătatea lunii iunie vicesecretarul de stat american al apărării, William Lynn.

Potrivit unor oficiali americani, războiul informatic se numără printre priorităţile Beijingului, iar numeroase intruziuni în reţelele informatice ale Statelor Unite şi ale altor ţări "par să provină" din China.

Potrivit lui Lynn, numărul "tentativelor de spargere (a reţelelor militare americane - n.red.) se ridică la câteva mii pe zi", iar "frecvenţa şi complexitatea atacurilor creşte în mod exponenţial". El a amintit că Departamentul Apărării a cheltuit peste 100 de milioane de dolari în ultimele şase luni pentru a acoperi pagubele suferite.

Potrivit presei americane, mai mulţi hackeri au reuşit să spargă cel mai costisitor program de armament ale Pentagonului, proiectul avioanelor de vânătoare F-35, prin intermediul reţelelor subcontractorilor privaţi şi s-au infiltrat în reţeaua electrică americană în repetate rânduri anul trecut.

Keith Alexander, preşedintele Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), însărcinată cu spionarea comunicaţiilor din serviciile americane de informaţii, este cel care va conduce noul comandament. "Păstrarea libertăţii de acţiune în spaţiul informatic în secolul al XXI-lea este la fel de importantă pentru americani cum era libertatea de a naviga pe mare în secolul al XIX-lea şi accesul în spaţiu şi aer în secolul al XX-lea", a declarat Alexander.

În timpul campaniei pentu alegerile prezidenţiale americane din 2008, candidatul Barack Obama a avertizat cu privire la riscul atacurilor informatice, spunând că acestea sunt la fel de periculoase ca ameninţarea nucleară sau biologică.