MENIU

SUA avertizează că războiul din Ucraina devine „mai imprevizibil” - Planul lui PUTIN de a „invada” Transnistria

Vladimir Putin, președintele Rusiei

Serviciile americane de informații anunță că războiul început de Vladimir Putin devine „mai imprezivibil”, depășind granițele Ucrainei, până în Transnistria. Scenariul ajungerii rușilor în zona separatistă din Republica Moldova a fost vehiculat încă din primele zile de război.

Comunitatea serviciilor de informații americane este preocupată pentru că războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina va deveni „mai imprevizibil și va escalada” în următoarele luni, a declarat marți directorul CIA, Avril Haines, în Congresul american, potrivit CNN.

„Putin este decis să extindă războiul din Ucraina, din Donbas, în prezent, până în Transnistria”, a avertizat șefa spionajului american.

Putin se pregătește pentru un conflict prelungit, avertizează CIA, iar obiectivele sale se extind cu mult dincolo de regiunea de est a Donbasului, unde armata sa este în prezent concentrată după ce nu au reușit să cucerească regiunea Kiev și capitala Ucrainei în primele săptămâni ale războiului.

„Următoarea lună de război va fi semnificativă, pentru că Rusia încearcă să-și revigoreze eforturile. Dar, chiar dacă au succes, nu avem încredere că ofensiva din Donbas va pune capăt efectiv războiului”, a declarat Haines.

Putin dorește, pe termen scurt, să captureze cele două regiuni estice Donețk și Lugansk, să controleze orașul Herson și, eventual, să extindă culoarul terestru în sudul ucrainei până în regiunea separatistă a Republicii Moldova - Transnistria, în care sunt staționate trupele ruse, a explicat Haines. Din anii 90 sunt dislocați în stânga Nistrului aproximativ 2.000 de militari ruși, care reprezintă forțe de menținere a păcii, dar și rămășițe ale fostei armate a 14-a sovietice.

Pe de altă parte, pentru a ajunge în Transnistria, CIA spune că Putin ar trebui să lanseze o mobilizare completă în interiorul Rusiei, pas pe care nu l-a făcut până acum.

Aceasta a vorbit despre faza sumbră și incertă a invaziei lui Putin în ultimele două luni. Avril Haines susține că este dificil de prezis exact următoarea etapă, pentru că „ambițiile lui Putin se lovesc de incapacitatea echipamentelor militare convenționale pe care le are acum Rusia”.

„Credem că această <<dihotomie>> va impune decizii speciale pentru ajustările interne necesare pentru a susține aceste ambiții (ale lui Putin - n.red.), cât și conflictul militar cu Ucraina și Occidentul”, a spus Haines.

„Actuala situație crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la mijloace mai drastice (pentru armata rusă și poporul rus - n.red.), inclusiv impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau acțiuni militare pentru a elibera resursele de care este nevoie pentru a-și atinge obiectivele, pe măsură ce conflictul se prelungește sau dacă el va crede că Rusia pierde în Ucraina”, a avertizat directorul CIA.

În același timp, CIA nu crede că Putin va recurge la armele nucleare decât dacă simte că există o amenințare existențială pentru Rusia.