MENIU

Studenţii cer să fie incluşi în comisiile de elaborare a legilor educaţiei

Foto: wordpress.com

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a cerut ca studenţii să fie incluşi în procedura de elaborare a legilor educaţiei şi a susţinut că ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, i-a eliminat pe aceştia din dezbateri.

Studenţii au adresat o scrisoare deschisă primului ministru Emil Boc în care îi solicită acestuia să-i ceară public ministrului Educaţiei "includerea studenţilor în toate momentele şi comisiile de elaborare a pachetului de legi".

"Credem cu tărie că participarea studenţilor la procesul decizional este un gest de normalitate şi pluralism. Nu pot fi create legi care să se răsfrângă direct asupra studenţilor şi viitorului acestora, fără ca vocea lor să fie ascultată. Reiterăm ideea că studenţii nu pot fi masă de manevră şi nici mulţime amorfă, fără idei şi opţiuni clare. Studenţii trebuie să fie parteneri egali şi permanenţi în procesul decizional", se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului de ANOSR.

ANOSR precizează că asumarea responsabilităţii Guvernului, fără o consultare în prealabil a studenţilor, poate pune sub semnul întrebării voinţa Executivului de reformare a educaţiei.

"Ministrul Educaţiei sfidează încă o dată sistemul de învăţământ superior prin ignorarea vocii studenţilor, care reprezintă mai bine de 80% din comunitatea academică. Concluzia nu poate fi decât una singură: Ecaterina Andonescu nu ne doreşte ca parteneri de dialog, încălcând în acest fel principiile învăţământului centrat pe student, pe care însă nu le uită în declaraţiile publice", afirmă studenţii.

Liderii ANOSR au mai susţinut că ultimatumul pe care premierul i l-a dat ministrului Educaţiei, privind dezbaterile pe marginea pachetului de legi, a fost folosit de Andronescu într-un singur scop, de a elimina studenţii din consultarea cu privire la reformarea sistemului educaţional.