MENIU

Streinu Cercel să nu mai apară, induce panică în populaţie - sugerează un consilier prezidenţial

Foto: NewsIn

Adrian Streinu Cercel induce un sentiment de panică în populaţie, a declarat la Realitatea FM Virgil Păunescu, consilier prezidenţial pe sănătate.

"Atât de la Ministerul Sănătăţii cât şi de la Institutul Cantacuzino am primit în scris că există în stoc 1.300.000 de doze de vaccin. Problema care rămâne cu acest vaccin e că are nevoie de autorizaţie de la Agenţia Medicamentului, care a dat iniţial ca dată de eliberare a autorizaţiei data de 26 noiembrie. De a doua zi după eliberarea autorizaţiei poate începe vaccinarea", a mai spus  Virgil Păunescu la Realitatea FM.

Vaccinul este eficient şi are efecte secundare minore, iar severitatea acestei gripe este chiar mai mică decât cea a gripei sezoniere. Rata de spitalizare este sub 1%, iar mortalitatea este una aproape la fel ca şi cea din gripă obişnuită, mai spune consilierul prezidenţial.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut apel la calm şi a susţinut că în România nu există o criză a vaccinurilor împotriva gripei porcine. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la o întâlnire cu presa locală, la Palatul Cotroceni, că, în opinia sa, nu este necesar ca România să importe doze de vaccin împotriva virusului A/H1N1 şi a susţinut că Institutul Cantacuzino are deja un milion de doze.

Preşedintele l-a criticat pe secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Streinu-Cercel, potrivit cărora situaţia propagării virusului gripei noi ar impune importul de doze de vaccin.

"M-a alertat declaraţia secretarului de stat Streinu-Cercel, care prăvălea apocalipsa peste România şi impunea importul imediat de vaccin antigripal. România nu va importa niciun vaccin, avem în acest moment la Institutul Cantacuzino un milion de doze, iar în zece zile putem avea încă un milion. Doar opt ţări din Europa produc acest vaccin, iar România este una dintre ele", a spus şeful statului.