MENIU

Streinu-Cercel: Elevele vor fi vaccinate împotriva HPV fără aviz din partea părinţilor

Foto: NewsIn
Secretarul de stat recomandă românilor ca la primele simptome să consulte medicul şi să evite contactul cu exteriorul.
Până la 50 de ani, peste 80% dintre femei trec prin infecţia cu HPV, susţine Adrian Streinu-Cercel

Elevele de 13 ani vor fi vaccinate împotriva HPV fără aviz scris din partea părinţilor a anunţat Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, la videochat-ul REALITATEA.NET LIVE.

''Nu se mai cere aviz scris pentru vaccinare. Se va proceda ca la orice campanie de vaccinare şcolară. Se anunţă cu o zi înainte, iar cine este bolnav anunţă  că nu se prezintă la şcoală. De asemenea, părinţii care se opun vaccinării anunţă. Luăm în discuţie să dăm posibilitatea şi celor care nu au participat anul trecut la campanie să se vaccineze acum'', a spus secretarul de stat.

România are o problemă foarte gravă cu cancerul de col uterin. ''Ministerul Sănătăţii cheltuieşte anual 60 de milioane de euro pentru a menţine viaţă nişte femei care mor de cancer de col uterin inclusiv la vârste de 25-30 de ani'', susţine Adrian Streinu-Cercel. 

''Până la vârsta de 50 de ani, peste 80% dintre femei trec prin infecţia cu HPV'', a mai spus secretarul de stat.

Ministerul Sănătăţii recomandă astfel tuturor femeilor din România să consulte un medic ginecolog şi să îşi facă testul Papanicolau o dată pe an. 

În sistemul sanitar este un deficit de 6 miliarde de lei

''În sistemul sanitar este un deficit de 6 miliarde de lei. Avem o problemă să tot schimbăm managerii de spitale. Asta înseamnă cu nu avem manageri acolo, că nu există o perspectivă pentru spitalele respective'', susţine secretarul de stat.

O altă problemă în sistemul sanitar din România este lipsa specialiştilor, susţine Adrian Streinu-Cercel.

''În România, să angajezi un medic prespune multă birocraţie. Au venit englezii şi ne-au luat 2.000 de medici pe baza unui CV. Iar medicii care au plecat erau dintre cei buni'', a spus secretarul de stat.

Adrian Streinu-Cercel este coordonatorul direcţiilor de asistenţă medicală şi sănătate publică, resurse umane, juridic şi relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Sănătăţii.