MENIU

Strategia PNL: Partidul nu va intra în discuţie privind alianţe postelectorale

Foto. NewsIn
Crin Antonescu: A alege între Băsescu şi Geoană apare ca o alegere între două rele

Strategia PNL pentru pregătirea campaniei electorale prezidenţiale include identificarea obiectivelor partidului - alegerea lui Crin Antonescu preşedinte şi participarea la guvernare -, dar şi a direcţiilor strategice - PNL nu va intra într-o discuţie privind alianţe postelectorale.

"Contextul anului 2009 oferă pentru prima dată PNL şansa de a impune un preşedinte provenit din rândurile sale", se arată în strategie, în care se precizează că partidul "poate utiliza această campanie pentru alegerile prezidenţiale pentru a parcurge un proces de modernizare şi restructurare în perspectiva competiţiilor ce vor urma".

"De rezultatul alegerilor prezidenţiale depinde şi participarea PNL la procesul de reorganizare a majorităţii parlamentare şi la configurarea guvernului pentru perioada 2009-2012", se precizează în document.

O analiză PNL arată că "a alege între Băsescu şi Geoană apare ca o alegere între două rele".

"Aşa cum arată şi cele mai recente cercetări sociologice, configuraţia politică nu s-a schimbat deloc în urma alegerilor europarlamentare şi nici intenţia de vot pentru alegerile prezidenţiale. Potrivit CURS, Traian Băsescu este cotat cu 36%, Mircea Geoană cu 23%, iar Crin Antonescu cu 20%, aceste rezultate fiind confirmate de alte două sondaje realizate de IRSOP şi CCSB", se arată în document.

"În ceea ce priveşte starea de spirit a populaţiei, una dintre caracteristicile fundamentale este alienarea faţă de tot ce înseamnă politică şi politicieni, nesiguranţa faţă de ziua de mâine şi convingerea că România merge în direcţia greşită.  În condiţiile în care nici Băsescu, nici Geoană nu sunt capabili să dea sentimentul că pot aduce ceva nou, a alege între ei apare ca o alegere între două rele", se mai precizează în analiza PNL.

"PNL are oportunitatea de a se identifica drept alternativă la guvernul PDL-PSD exact în timpul campaniei prezidentiale, prin atacul constant şi sancţionarea tuturor erorilor comise de cele două partide aflate la putere. Strategia PNL trebuie să aibă în vedere 2 aspecte: dimensiunea pozitivă care consistă în prezentarea măsurilor economice şi sociale alternative la ieşirea din criză, dimensiunea de sancţiune a comportamentului guvernării PSD-PDL pe teme care ţin de clientelism politic, utilizarea abuzivă a banului public, mentalităţile convergente de partid stat", consideră strategii PNL.

"Recuperarea electoratului urban, sensibil la discursul lui Crin Antonescu, este una dintre ţintele campaniei. Experienţa politică a scrutinelor anterioare arată că alegerile se câştigă sau se pierd în România ca urmare a votului din marile oraşe. Crin Antonescu poate recupera din fostul electorat al Alianţei DA, dezamăgit de Traian Băsescu şi de alianţa PDL cu PSD la guvernare. După cum arată cercetările, există o zonă de favorabilitate pentru PNL şi Crin Antonescu în marile oraşe, şi în special în marile oraşe din Transilvania", se arată în document.

"PNL nu trebuie să intre în capcana discuţiilor despre alianţe până în momentul rezultatului alegerilor prezidenţiale. Din punctul de vedere al actualei arhitecturi a Parlamentului, PNL se află la egală distanţă şi de PSD şi de PDL. Atâta vreme cât PDL este un partid populist şi non-ideologic ("popular" doar pentru export), care în guvernare a exclus măsurile dreptei politice, nu se poate vorbi despre o relaţie PNL-PDL în termeni de compatibilitate ideologică", consideră liberalii.

Strategia conţine şi instrucţiuni despre strategia de reconstrucţie organizatorică a filialelor, cu două obiective: stabilirea unor conduceri legitime şi eficiente în toate filialele şi organizarea de alegeri cuplată cu creşterea numărului de membri şi acoperirea geografică a tuturor localităţilor.