MENIU

Stocul de antivirale al Ministerului Sănătăţii ajunge pentru 90.000 de pacienţi cu gripă nouă

Foto: wikimedia.org

Stocul de antivirale al Ministerului Sănătăţii, de aproape 450.000 de cutii, este suficient pentru a trata aproximativ 90.000 de pacienţi diagnosticaţi cu gripă nouă, au precizat oficialii ministerului.

"Până acum s-au consumat în jur de 900 de cutii, pentru tratarea pacienţilor diagnosticaţi cu noua gripă. Tratamentul unui pacient necesită, în medie, cinci cutii de antivirale", a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Mihai Ursa.

Ministerul Sănătăţii a cerut guvernului o suplimentare a bugetului de peste trei milioane de lei, din Fondul de rezervă al Executivului, pentru achiziţionarea de anitivirale şi echipamente de protecţie împotriva gripei porcine, destinate personalului medical şi populaţiei, conform unui proiect de HG.

Tot din banii ceruţi de minister va fi asigurat tratamentul specific cu medicamente antivirale pentru 25% din populaţie, conform procentului minim de acoperire a populaţiei, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Comisia Europeană.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a precizat, în repetate rânduri, că stocul de antivirale, 450.000 de cutii, acoperă puţin peste 2% din populaţia din România, în timp ce estimările CE arată că peste un milion de români lucrează în sistemul sanitar.

În proiectul de HG se mai precizează că directorul Regiunii Europene a OMS a adresat miniştrilor sănătăţii din statele membre o scrisoare în care subliniază că guvernele trebuie să informeze permanent publicul referitor la măsurile de protecţie intreprinse şi să asigure stocuri de antivirale, vaccinuri, echipamente de protecţie personală şi substanţe dezinfectante.

Potrivit aceluiaşi proiect de act normativ, va fi asigurată vaccinarea profilactică pentru aproximativ 35% din populaţia României: 5% din personalul medico-sanitar, care asigură securitatea naţională şi locală, precum şi din sectoarele economice vitale, şi 30% dintre persoanele cele mai expuse la îmbolnăvire.

Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu gripă porcină în România a ajuns la 190, de luni până marţi fiind confirmate 12 noi cazuri, potrivit ultimei centralizări a Centrului European de Prevenire a Bolilor (ECDC).

Specialiştii estimează că, la toamnă, odată cu răcirea vremii, incidenţa bolii va creşte semnificativ.