MENIU

Stil de viaţă sănătos: Pâine albă versus pâine integrală

Foto: ecolife.ro
Foto: e-retete.ro

Viața agitată și ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și nici un regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

Majoritatea românilor consumă la fiecare masă pâine albă. Ceea ce nu ştiu ei însă, este că pâinea albă este foarte dăunătoare pentru sănătatea oragnismului.

Potrivit doctorului David Rubin, pâinea albă reprezintă de fapt o combinaţie bizară între partea cea mai puţin hrănitoare a grăuntelui de grâu şi un număr de substanţe chimice artificiale, dintre care unele sunt chiar dăunatoare.

Dubla rafinare a bobului de grâu are ca rezultat scăderea la jumătate a valorii nutritive a pâinii albe

Efectul nociv pe care pâinea albă îl are asupra organismului reiese foarte clar din modul în care ea este fabricată. Bobul de grâu conţine calciu, magneziu, fosfor, aproape toate vitaminele B, antioxidanţi precum vitamina E, celuloza, fibre. În coaja lui există aminoacizi esenţiali, proteine ce nu pot fi sintetizate de organism şi ar trebui consumate ca atare. Toate acestea dispar însă în urma procesului de fabricare a făinii albe, pentru că dubla rafinare a bobului de grâu are ca rezultat scăderea la jumătate a valorii nutritive a făinii.

Practic toate părţile hrănitoare din grâu sunt îndepărtate, pe masa noastră ajungând doar glutenul şi amidonul. Mai mult, fabricanţii adaugă şi numeroase substanţe artificiale. În procesul de fabricare a pâinii, se adaugă propilen glicol pentru menţinerea culorii albe, acidul diacetiltartaric şi sulfat de calciu, pentru a facilita frământarea bucăţilor mari de aluat.

 

Nutriţioniştii susţin că niciun tip de pâine nu este 100% sănătoasă, însă există feluri mult mai sănătoase decât pâinea albă. Astfel, dacă o felie de pâine albă conţine un sfert de gram de fibre, una de pâine integrală conţine 2 grame, iar unele tipuri de pâine, obţinute din mai multe cereale, conţin până la 33,5 g de fibre pentru fiecare felie. Practic ar trebui să mâncăm opt sau chiar mai multe felii de pâine albă pentru a obţine aceeaşi cantitate de fibre care se găseşte într-o singură felie de pâine integrală.

O pâine cu adevărat sănătoasă, susţin specialiştii, este orice pâine obţinută din făină integrală. Această pâine are o valoare nutritivă dchiar şi de patru ori mai mare decât pâinea albă obişnuită. Fibrele alimentare scad nivelul colesterolului din sânge şi protejează împotriva anumitor cancere, boli cardiace, împotriva constipaţiei, a diverticulozei, a herniei hiatale, a hemoroizilor, a varicelor si a diabetului zaharat. Daca românii ar reînvăţa, treptat, să consume pâine integrală, ar face un pas uriaş către o alimentaţie sănătoasă.