MENIU

Stil de viaţă sănătos: Conopidă versus brocoli

Foto: sxc.hu
Foto: truenorthkitchen.com

Viaţa agitată şi ritmul alert nu ne permit mereu să respectăm ore fixe de masă și nici un regim alimentar sănătos. 75% dintre bolile moderne sunt o consecinţă a alimentaţiei nesănătoase şi a unui stil de viaţă dezordonat. REALITATEA.NET vă oferă câteva sfaturi practice pentru un stil de viaţă sănătos.

Conopida provine din Cipru şi este cunoscută de 2.500 ani. Conţine potasiu, magneziu, calciu, mangan, fier, cupru, zinc, fluor, caroten şi vitaminele C, K, B1, B2, B6. Această legumă este recomandată pentru prevenirea bolilor de cancer.

Pentru că are o valoare calorică destul de scăzută (34 kcal/100 g), conopida este indicată persoanelor care urmează o cură de slăbire. Consumul ridicat de conopidă, se asociază cu o incidenţă scăzută a bolilor de inimă şi a atacului cerebral.

Enzimele care se găsesc în conopidă ajută la detoxificarea organismului. Compuşii toxici, dacă nu sunt eliminaţi la timp pot duce la deteriorarea celulelor, ceea ce poate cauza cancerul. Enzimele specifice, împreună cu vitaminele şi mineralele conţinute în conopidă dau acestei plante proprietăţile sale anticancerigene. Oamenii de ştiinţă au descoperit, de asemenea, că un alt compus chimic din conopidă, numit sulforafan, este benefic pentru combaterea cancerului de plămâni ori prostată. Nu în ultimul rând, biotina, o vitamină solubilă din conopidă, este eficientă în combaterea mătreţii. Consumată înainte de culcare, conopida poate calma ticuri nervoase, precum scrâşnitul din dinţi, în timpul somnului.

Conopida are proprietăţi analgezice, decongestionante, energizante şi antireumatice. Deoarece conopida conţine substanţe care interferează cu sinteza de hormoni tiroidieni, persoanelor care au această problemă le este recomandat să evite consumul legumei în cantităţi mari. Conţinutul bogat în vitamina C ajută la refacerea organismului printr-o acţiune puternic antioxidantă şi antiinflamatorie.

 

 

Brocoli, denumit şi conopida verde, este un aliment cu proprietăţi terapeutice foarte eficiente. Bogat în vitamine, minerale (calciu, magneziu, zinc, mangan, fier, potasiu, seleniu, fosfor) poate preveni afecţiuni dintre cele mai complicate.

Datorită conţinutului bogat în glucoză, intervine în combaterea cancerului pulmonar, de prostată şi de vezică urinară. Persoanele care consumă zilnic 70 de grame de muguri de brocoli timp de două luni sunt mai protejaţi împotriva gastritei, ulcerului şi cancerului la stomac. În urma cercetărilor, în această privinţă, brocoli este considerat leguma numarul unu din categoria celor mai bogate substanţe anticancerigene.

Foştii fumători, dar şi cei care fumează zilnic peste 20 de ţigări, ar trebui să consume brocoli pentru a-şi micşora şansele de a se îmbolnăvi de cancer. Efectele sunt mai mari în cazul fumătorilor înrăiţi, potrivit unor cercetători. Brocoli n-ar trebui să lipsească din meniul unui actual sau fost fumător, cel puţin până când reuşeşte să se lase de acest viciu.

Consumul de brocoli ar putea fi soluţia cheie împotriva diabetului, conform unor oameni de ştiinţă britanici. Cercetările anterioare au arătat că un consum ridicat de brocoli reduce riscul survenirii unor atacuri de cord sau accidente vasculare.

Brocoli este un adevarat depozit de vitamina K, aceasta ajută la fixarea calciului în oase, făcându-le mai puternice. Cu cât oasele vor fi mai tari, cu atât întregul tău organism va fi mai rezistent şi vei avea mai puţine şanse să cazi, să te răneşti, iar spatele să te doară.

Citeşte şi Stil de viaţă sănătos: Paste versus pizza