MENIU

Steaua - Dinamo, un derby de 61 de ani

Foto: Onlinesport

S-au înfiinţat la puţin timp după cel de-al Doilea Război Mondial, iar de-atunci şi până acum se luptă pentru supremaţie în fotbalul românesc. Sunt Steaua şi Dinamo, echipele care vineri vor juca derby-ul 120 în campionat. Steaua a câştigat până cum 23 de titluri, iar Dinamo a ieşit campioană de 18 ori.

Cele şase decenii de război dintre Steaua şi Dinamo au avut un moment de răscruce: Revoluţia din \'89. CCA, viitoarea Steaua, a luat fiinţă în 1947, la iniţiativa armatei. Un an mai târziu, Miliţia a creat o echipă care să rivalizeze cu CCA. Aşa s-a format Dinamo Bucureşti.

Prima luptă între cele două echipe a avut loc în 1948, pe stadionul Venus şi a fost câştigată de Dinamo, cu 1-0.

În duelurile din perioada comunistă, Dinamo a avut câştig de cauză în faţa marii rivale: 30 de victorii şi 20 de înfrângeri. După revoluţia din \'89, când cele două echipe au devenit independente, Steaua a preluat conducerea în meciurile directe cu adversarii din "Ştefan cel Mare". Roş-albaştrii au câştigat 14 întâlniri şi au pierdut 10.

În bătăliile de pe Ghencea, 59 la număr, Steaua are 21 de victorii, iar Dinamo cu patru mai puţin. În ultimul meci direct dintre cele două rivale, jucat în Ghencea, Steaua s-a impus cu 1-0, graţie reuşitei lui Neaga, din minutul 66.

În meciurile dintre cele două rivale s-au marcat de-a lungul istoriei 317 goluri.

Mai multe articole despre:
Steaua Liga I Dinamo derby