MENIU

Statul va trebui să ia 2 miliarde de euro de la investiţii pentru a plăti salarii şi pensii, fără tranşa FMI

Foto: monitorulexpres.ro

Guvernul va trebui să transfere în cadrul bugetului 2 miliarde euro de la investiţii pentru a asigura plata salariilor şi pensiilor până la finalul acestui an, dacă în maximum două săptămâni nu se rezolvă situaţia politică actuală, a declarat Mihai Şeitan, secretar de stat în Ministerul Muncii.

"Dacă nu se revigorează în maximum două săptămâni situaţia, există riscul să nu putem primi banii de la FMI şi nu mai putem face investiţii. Două miliarde de euro i-am putea pierde, iar pentru a acoperi deficitul nu mai putem face cheltuieli cu investiţiile decât la jumătate", a afirmat Şeitan.

El a estimat că, dacă Guvernul nu economiseşte un miliard de euro prin cele zece zile fără plată şi restructurarea agenţiilor, deficitul bugetar va ajunge la 8-9% din PIB. "Totodată, dacă legea pensiilor nu va putea trece de Parlament până la sfârşitul lunii octombrie, vom pierde alţi bani în 2010 prin faptul că nu vor mai fi reduse cheltuielile în urma aplicării legii", a menţionat oficialul.

Secretarul de stat a precizat că firmele care au demarat lucrări publice de infrastructură vor avea mari probleme în cazul în care nu îşi vor primi banii şi există riscul intrării acestora în faliment, ceea ce ar duce şi la creşterea şomajului.

România mai trebuie să primească în acest an o tranşă de la FMI, în decembrie, şi una de la Comisia Europeană, în noiembrie şi decembrie, banii europeni fiind folosiţi tot pentru deficitul bugetar.