MENIU

Statul trebuie să taie peste 15% lunar din cheltuielile cu angajaţii

Foto: Realitatea TV

Statul trebuie să facă economii de 15,5% lunar în ceea ce priveşte cheltuielile cu angajaţii. Concedii fără plată, reduceri de program şi de salarii, limite pentru cumulul pensiei cu salariul.

Potrivit pachetului de măsuri anticriză pentru care guvernul îşi va asuma răspunderea, lunar se vor face reduceri cu 15,5% a cheltuielilor de personal. Bugetarii vor fi trimişi în concediu fără plată- nu mai mult de zece zile lucrătoare. O altă soluţie - reducerea programului de lucru.

În ambele cazuri, este nevoie de acordul angajatului. Dacă acesta refuză, atunci angajatorul are liberatatea de a decide să acorde cel mult patru zile fără plată şi să micşoreze salariu, dar nu cu mai mult de 15,5%. Zilele libere fără plată nu afectează concediile de odihnă şi vechimea în muncă.

Controversatul cumul al pensiilor cu salariul a fost de asemenea reglementat prin această lege. Cumulul este permis doar dacă pensia nu depăşeşte salariul mediu brut pe economie. În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a legii, cei aflaţi în această situaţie trebuie să aleagă între pensie şi salariu. Dacă nu o fac, li se reziliază automat contractul de muncă. Dacă angajatorii ignoră aceste prevederi, pot fi şi ei amnedaţi.