MENIU

Statul a împrumutat de la bănci peste 30 miliarde lei

Foto: www.esquire.com

Dacă se respectă calendarul convenit, acordul de împrumut între România si Uniunea Europeana urma să fie semnat luni, iar prima tranşă de bani ar trebui să ajungă în ţară în partea a doua a lunii iulie. Acest lucru ar putea însemna deblocarea creditării. Statul nu va mai fi interesat să ia bani de la băncile comerciale, iar acestea vor fi nevoite să-şi găsească alţi clienţi, adică firme şi oameni de rând.

Unul dintre principalii vinovaţi de blocarea creditării la noi, alături de criza financiară, a fost statul. Acesta a împrumutat, de la începutul anului, 27 miliarde lei, adică 6,5 miliarde euro prin emisiuni de titluri de stat. Practic, a fost vorba de bani pentru plata datoriei publice. Iar banii i-a luat de la băncile comerciale.

Lucrul acesta se vede foarte bine în cifre: la finalul lui aprilie, creditul guvernamental s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb, creditele acordate populaţiei si firmelor au avut o creştere de aproape 20 de ori mai mică, adică 11,7% comparativ cu aprilie 2008, arată datele publicate de BNR. O soluţie pentru ca statul să nu mai golească atât de des conturile băncilor locale ar fi să se împrumute din străinătate. Însă investitorii consideră situaţia economică a României delicată, aşa că au crescut recent preţul asigurării riscului de neplată, de le 2,65 la 3,65 la sută, cost care se adaugă la dobânda pieţei.

Acest cost va determina probabil statul să rămână clientul băncilor din ţară, şi să înghită banii acestora cel puţin până in iulie, când ar urma sa intre prima tranşă de bani de la Comisia Europeana, de 1,5 miliarde euro.