MENIU

Statele Unite au înregistrat 51 de decese de gripă porcină într-o săptămână, 353 în total

Foto: nytimes.com

Statele Unite, ţara cea mai afectată de epidemia mondială de gripă A (H1N1), înregistraseră vineri încă 51 de decese legate de virus, faţă de săptămâna precedentă, bilanţul total urcând la 353, informează AFP.

Potrivit cifrelor publicate vineri în raportul săptămânal al Centrului american de control şi prevenire a bolilor (CDC), 5.514 de persoane au necesitat spitalizare din cauza virusului gripei porcine.

CDC a anunţat de asemenea în raportul său de vineri că nu va mai publica numărul de cazuri individuale confirmate sau probabile, şi nici totalul centralizat al cazurilor înregistrate în cele 50 de state americane.

"CDC va publica săptămânal numărul total al spitalizărilor şi deceselor şi va continua să îşi folosească sistemele de supraveghere obişnuite pentru a urmări progresia epidemiei de gripă H1N1", se arată pe site-ul instituţiei.

Pe de altă parte, America Latină a depăşit pragul de 600 de morţi. Cele mai mari creşteri ale numărului de decese au venit din Brazilia (10 morţi în plus, 73 în total) şi Chile (87 de morţi în total), una dintre ţările din sudul Americii Latine unde iarna australă este mai aspră.

Doar Argentina (165) şi Mexicul (146), focar mondial al pandemiei în aprilie, au fost mai dur afectate în regiune, care numără 380 de milioane de locuitori. Peru (29 morţi în total), Costa Rica (22), Paraguay (19), Colombia (17), Guatemala (10), Bolivia (9) şi Honduras (4) şi-au revizuit de asemenea în creştere bilanţurile în ultimele 24 de ore.

America Latină numără peste două treimi dintre victimele pandemiei la nivel mondial, în număr de 816 potrivit ultimului bilanţ al Organiazaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicat luni şi probabil depăşit.

Liderii din America Latină îşi fac griji că nu vor avea acces la viitoarele vaccinuri, care ar trebui să fie disponibile în toamna boreală, pentru că ţările dezvoltate, precum Statele Unite şi cele europene, şi-au rezervat deja majoritatea cantităţile ce vor fi produse.

În unele ţări, problema actuală este aprovizionarea cu antivirale. În Brazilia, ţara cu cea mai mare populaţie din regiune (190 milioane), guvernul a decis interzicerea vânzării de Tamiflu în farmacii, pentru a garanta accesul la medicament celor care au nevoie de el. Unii brazilieni au traversat frontiera şi au mers să-l procure din Uruguay, unde medicamentul se vinde la liber.