MENIU

Statele UE în care există uzine Opel s-au angajat să nu mai negocieze separat cu GM

rezoreria SUA a vândut acţiuni GM de 5,5 mld. dolari şi vrea să iasă din acţionariat în 2013

Statele din Uniunea Europeană s-au angajat luni să nu mai negocieze separat cu constructorul auto american General Motors în legătură cu ajutoarele publice oferite pentru restructurarea subsidiarei europene Opel şi să coopereze începând de săptămâna viitoare, relatează AFP.

Toţi participanţii la reuniunea organizată luni, la Bruxelles, în legătură cu viitorul Opel, \"au căzut de acord că nu vor mai avea loc negocieri separate cu GM\", ci un răspuns coordonat \"care va fi discutat între statele membre în 4 decembrie\", a precizat şeful guvernului flamand, Kris Peeters, la finalul reuniunii.

Regiunea belgiană Flandra este implicată în negocieri deoarece pe teritoriul său se află uzina Opel de la Anvers, ameninţată cu închiderea.

\"Toate ţările s-au angajat să nu mai promită nimic înaintea prezentării planului de restructurare\", a spus ministrul german al Economiei, Jochen Homann.

El a precizat că acest plan va fi anunţat \"într-o săptămână sau două\", în timp ce Peeters a vorbit de \"sfârşitul săptămânii\". \"Este foarte important să existe în sfîrşit o coordonare la nivel european\" şi ca \"GM să ştie că Europa va reacţiona în mod coordonat şi nu separat\", a subliniat Peeters. Potrivit acestuia, GM nu va mai putea, astfel, să încerce să dezbine statele membre ale UE.

\"Este esenţuial să evităm o cursă a subvenţiilor între statele membre\", a menţionat Comisia Europeană, într-un comunicat emis luni, în timp ce ministrul german al economiei a afirmat că are impresia că acest lucru va fi evitat.

Mai multe state din UE, în special Belgia şi Marea Britanie, au criticat de mai multe ori Germania pentru că se lansase în negocieri separate privind soarta Opel. Comisarul european pentru Industrie, Gunter Verheugen, care a avut iniţiativa reuniunii de luni, consideră \"alarmante\" promisiunile de ajutoare făcute în secret de diferite state pentru a salva locuri de muncă la uzinele Opel de pe teritoriul lor.

\"Există un mare risc ca GM să încerce, pe baza lipsei de transparenţă la nivel european, să obţină cât mai mult posibil de la guverne\", a avertizat el, într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel.

Directorul general interimar al Opel, Nick Reilly, prezent şi el la reuniunea de luni, a indicat că şi-a prezentat planul de restructurare \"în termeni generali\", însă doreşte să îl discute mai întâi cu reprezentanţii salariaţilor.

Totuşi, el a admis că GM contează pe sprijinul financiar al statelor în care există uzine pentru restructurarea Opel, însă a precizat că GM are deja un plan care nu va fi influenţat de sumele oferite de vreun guvern din UE.

GM a estimat costurile planului său de restructurare la 3,5 miliarde euro, însă nu l-a făcut încă public în detaliu, precizând doar că va reduce personalul din Europa cu 9.000-10.000 de angajaţi, din totalul de 50.000.

La reuniunea de luni au mai participat reprezentanţi ai guvernelor din Marea Britanie şi Polonia, precum şi comisarii europeni pentru concurenţă, Neelie Kroes, şi afaceri sociale, Vladimir Spidla.

Mai multe articole despre:
UE negocieri Europa General Motors Opel