MENIU

SRI monitoriza, din anul 2005, acţiunile subofiţerului Floricel Achim

Foto: RTV

Direcţia Generală de Contraspionaj a Serviciului Român de Informaţii monitoriza, din anul 2005, acţiunile subofiţerului Floricel Achim, au declarat, marţi, pentru NewsIn, surse din SRI, care au precizat că Serviciul avea informaţii despre legătura subofiţerului cu cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov.

Subofiţerul Floricel Achim a fost suspendat, sâmbătă, 28 februarie, din funcţia pe care o ocupa în cadrul Diviziei 1 Infanterie, până când instanţa va decide dacă se face vinovat sau nu de trădare prin transmitere de secrete, au declarat, pentru NewsIn, oficiali din cadrul MApN.
Ministerul Apărării Naţionale precizează că, în prezent, la nivelul Diviziei 1 Infanterie, din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, în care este încadrat Floricel Achim, se desfăşoară un audit de securitate.

Ancheta are drept scop stabilirea şi punerea la dispoziţia autorităţilor competente "date despre circumstanţele în care s-a produs fapta". Practic, controlul MApN va viza o verificare şi o inventariere pe linia informaţiilor.
Potrivit unui comunicat al MApN, încă din faza monitorizării activităţii militarului, Direcţia Generală de Informaţii a Apărării, în cooperare cu instituţiile statului cu atribuţii în domeniu, luat măsuri de limitare a prejudiciilor aduse prin divulgarea unor documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a căror răspândire neautorizată este de natură să pună în pericol securitatea naţională şi apărarea ţării.

Subofiţerul Floricel Achim lucra la Divizia 1 Infanterie Dacică a Ministerului Apărării Naţionale, potrivit instanţei care a dispus arestarea sa, angajatul făcând cursuri speciale de pregătire în domeniul informaţiilor criptate.

Divizia 1 Infanterie Dacică face parte din Statul Major al Forţelor Terestre, alături de Divizia 4 Infanterie Gemina. Brigările din cadrul Diviziei 1 participă la misiuni în Irak şi Afganistan. Potrivit unor surse judiciare, Achim ar fi avut legărură şi cu Direcţia Generală de Informaţii a Armatei.

Subofiţerul MApN Floricel Achim vindea secrete de stat pentru sume de până într-o mie de dolari, susţin procurorii, cărora cetăţeanul bulgar le-a declarat că îl cunoştea pe un reprezentant al Ucrainei interesat de informaţii militare, potrivit instanţei.

Floricel Achim este acuzat că, în perioada 2002-2007, a procurat documente cu caracter secret de stat şi documente a căror importanţă face ca divulgarea lor să pericliteze siguranţa statului, constând în sistemul de comunicaţii militare, frecvenţe radar, hărţi standard NATO, scheme şi hărţi ale unor subunităţi şi tehnici militare, indicative ale unităţilor militare şi planuri de apărare, se arată în motivarea Curţii de Apel, care a dispus arestarea acestuia pe 28 februarie.

Potrivit acesteia, Achim trimitea aceste informaţii cetăţeanului bulgar, în schimbul unor sume de bani, în general până la 1000 de dolari, iar bulgarul le transmitea unei ţări străine.

Bulgarul a declarat, la rândul său, că în perioada 2001-2002, era în relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei la Bucureşti, care i-a spus că este interesat de informaţii militare, pentru care "plătea" 800-1000 de dolari.

Aceste informaţii au fost transmise instanţei de către procurori. Cele două persoane le-au spus judecătorilor doar că îşi menţin declaraţiile din faţa organelor de cercetare şi că îşi recunosc fapta. Achim a recunoscut, de exemplu, fapte petrecute inclusiv în 2008 şi 2009.

Subofiţerul MApN Floricel Achim le-a spus judecătorilor că regretă fapta şi că a săvârşit infracţiunile pentru că avea o situaţie materială precară.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat până joi, 5 martie, recursul subofiţerului Floricel Achim, angajat al MApN, acuzat de trădare prin transmitere de secrete, tot joi urmând să judece şi recursul lui Marinov Zikolov, cetăţean străin, pentru comiterea infracţiunii de spionaj.
Curtea de Apel Bucureşti a emis, în 28 februarie, mandat de arestare pentru 29 de zile pe numele acestora.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism au dispus, pe 28 februarie, punerea în mişcare a acţiunii penale si reţinerea, pentru 24 de ore, a lui Floricel Achim, subofiţer în cadrul Ministerului Apărării, pentru comiterea infracţiunii de trădare prin transmitere de secrete, şi pentru Marinov Zikolov, cetăţean străin, pentru comiterea infracţiunii de spionaj.
Mai multe articole despre:
spionaj SRI Ministerul Apărării Floricel Achim