MENIU

Sporul de stres va creşte până la 25 de procente din salariul magistraţilor, în ultima variantă a Legii unice

foto: tmctv.ro

Sporul de risc şi suprasolicitate neuropsihică acordat personalului din justiţie ar urma să crească la 25% în ultima variantă a Legii unice, obţinută de NewsIn, după ce fusese prevăzut la 5% în discuţiile de marţi de la Guvern.

Astfel, potrivit proiectul reieşit după discuţiile de joi, sporul pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică va fi de pană la 25%  din salariul de bază, respectiv indemnizaţia lunară de încadrare. Sporul de confidenţialitate va fi şi el calculat în procent de pană la 5%  din salariul de bază, respectiv indemnizaţia lunară de încadrare.

Astfel, la presiunea magistraţilor, guvernanţii au decis, miercuri seară, că trebuie să accepte propunerile de majorare venite din justiţie şi să majoreze coeficienţii pentru sistemul judiciar. Joi, reprezentanţii ministerelor Muncii, Finanţelor şi Justiţiei s-au întâlnit pentru a face din nou calcule, în funcţie de buget. Ulterior, aceştia au fost invitaţi la o discuţie finală cu premirul Boc la Palatul Victoria, au declarat sursele guvernamentale pentru NewsIn.

Aşadar, guvernanţii au decis să majoreze coeficienţii magistraţilor în grila de salarizare a Legii unice pentru magistraţi, în funcţie de gradele acestora creşterea fiind între 0,5 şi 1, 3 salarii minime pe economie, potrivit ultimei variante de proiect obţinută de NewsIn. Coeficienţii pentru judecătorii cu grad de Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie s-au stabilit între 7,1 şi 9,6 salarii minime pe economie. Pentru un judecător de curte de apel sau un procuror de acelaşi grad a crescut baza de calcul între 6 şi 8,15 salarii, ei câştigând astfel un salariu minim pe economie faţă de veche variantă discutată, marţi, la Guvern.

În noua variantă, pentru un judecător de tribunal sau procuror de parchet de pe lângă tribunal s-a stabilit un coeficient crescut faţă de ultima variantă, între 5,4 şi 7,3 salarii minime. Un magistrat cu grad de judecătorie va putea obţine un coeficient între 4 şi 6,5, de asemenea majorat faţă de ultima variantă. Un judecător sau procuror cu vechime de până la 3 ani va avea un salariu calculat cu un coeficient între 3 şi 3,75 salarii minime. 

Vicepreşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat, marţi, că la întâlnirea de la Guvern, reprezentanţii Executivului au recunoscut că salariile în justiţie vor scădea cu 55%, prin reducerea sporurilor de stres şi de confidenţialitate. "Nu se garantează salariiile din prezent. Este prima oară când Guvernul recunoaşte că vor scădea salariile cu 55%", a declarat atunci judecătoarea.

La ultimul articol din proiectul Legii unice, aşa cum a rezultat după discuţiile de la Guvern de luni, se arăta că, la 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, următoarele drepturi salariale suplimentare se acordă personalului din sistemul justiţiei, în cuantum de 5% fiecare: sporul de confidenţialitate şi sporul de risc şi suprasolicitare neuropshică.

Mai multe articole despre:
magistraţi salarii