MENIU

Spor de zâmbet, de xerox sau de muncă în cimitir: sume încasate ilegal de funcţionarii publici în ultimii 6 ani

Foto: www.urbaniulian.ro
Andraş: În unele cazuri sporurile depăşeau 100% din salariu

Au primit sporuri ilegale 6 ani la rând, iar acum sunt obligaţi să le dea înapoi. Este vorba despre funcţionarii publici din mai multe judeţe, printre care Braşov şi Prahova. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va sesiza Curtea de Conturi, Parchetul şi Agenţia Naţională de Integritate. În perioada următoare vor avea loc controale şi în celelalte judeţe.

În urma unor verificări, reprezentanţii ANFP au constatat că mai mulţi funcţionari publici au primit ilegal sporuri. Este vorba despre sporuri prevăzute în contractul colectiv de muncă, a declarat la Realitatea FM preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Szakal Andraş.

"Nciun spor nu este legal atâta timp cât este dat pe contractul colectiv de muncă. Toate sporurile trebuie date pe ordonanţe de salarizare, nicidecum pe contractul de muncă", a explicat Szakal Andraş.

Potrivit preşedintelui ANFP, aceste sporuri depăşeau în unele cazuri chiar şi 100% din salariu. 

Toate aceste sporuri s-au acordat în perioada 2003-2009, iar acum banii acordaţi ilegal funcţionarilor respectivi trebuie recuperaţi, mai spune Szakal Andraş.

Poliţiştii comunitari din Ploieşti primesc 15% spor de zâmbet

"Spor de zâmbet", asta a descoperit inspectorii Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici la Poliţia Comunitară Ploieşti. Mai mult, sporul era prevăzut în contractul colectiv de muncă, lucru ilegal.

Potrivit lui Szakal Andraş, sporuri ilegale primesc şi angajaţii din cimitire şi cei de la Grădina Zoologică, personalul care lucrează la carosabil şi spaţii verzi, dar şi persoanele care utilizau aparatul xerox. 

''Am descoperit în municipiul Făgăraş, 75% spor de condiţii, care nici noi ştim ce înseamnă. Suntem convinşi că şi la celalte primării, la care vom face controale vom descoperi alte şi alte sporuri'', a spus  Szakal Andraş.

ANFP va sesiza Parchetul pentru nereguli la organizarea unui concurs la Primăria Sinaia

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Szakal Andraş, a anunţat la Realitatea FM că va sesiza Parchetul, după ce "la Primăria Sinaia, la un concurs de promovare, candidatul era secretarul comisiei, iar preşedintele comisiei era chiar primarul". 

Până în prezent Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a făcut verificări în judeţele Prahova şi Braşov, urmând ca în perioada următoare să înceapă controale şi în celelalte judeţe. 

Ascultă declaraţia lui Szakal Andraş