MENIU

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria are datorii de 2.000.000 lei la medicamente şi materiale

Foto: RTV

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria a acumulat o datorie de aproape 2.000.000 lei la medicamente şi materiale sanitare din cauza faptului că, pe primul trimestru al anului, i-au fost alocate sume mai mici cu 20% faţă de anul 2008.

"Datoriile curente la apă, căldură sau electricitate sunt plătite la zi, pentru că am făcut economii, dar la medicamente şi materiale sanitare avem, până acum, datorii de aproape  2.000.000 lei, şi se vor mai strânge până la finalul trimestrului", a declarat managerul Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, Florentina Cătrună.

Potrivit spuselor sale, dacă din spital nu lipseşte, deocamdată, niciun medicament, se datorează doar înţelegerii de care a beneficiat spitalul din partea furnizorilor, până acum. Medicamentele şi materialele sanitare au fost livrate de aceştia la preţurile din luna octombrie 2008, atunci când au fost încheiate contractele. Între timp, însă, furnizorii au trimis adrese prin care înştiinţează că preţurile au crescut cu 30 sau 40%, lucru care va îngreuna şi mai mult situaţia financiară a spitalului. Florentina Cătrună a declarat că banii alocaţi de la începutul anului abia ajung pentru acoperirea salariilor şi a unor cheltuieli administrative.

Potrivit Florentinei Cătrună, toate spitatalele judeţene de urgenţă se confruntă cu probleme financiare din cauza faptului că nu se face nicio diferenţiere între acestea şi celelalte unităţi spitaliceşti, tarifele pe bolnav fiind egale. În schimb, celelalte spitale transferă aici cazurile dificile şi chiar operaţii obişnuite pentru că nu au linii de gardă sau medici anestezişti.

"Spitalele municipale şi orăşeneşti nu au medici de specialitate care să facă gărzi, nu au anestezişti, nu fac operaţii şi trimit totul la spitalul judeţean. Încasează aceleaşi tarife, dar cheltuielile lor sunt mult mai mici", a afirmat Florentina Cătrună.

Conform declaraţiilor sale, tariful pe bolnav stabilit de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este de 1.000 lei, sumă insuficientă în cazurile dificile cum ar fi, de pildă, dializele sau operaţiile complicate.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria crede că este necesară o mai mare implicare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în diferenţierea tarifelor pentru bolnavii internaţi în spitale. De asemenea, este de părere că atunci când sindicatele din sănătate negociază cu ministerul de resort prime sau majorări salariale, reprezentanţii CNAS trebuie să participe la discuţii pentru a informa în legătură cu posibilităţile spitalelor judeţene de urgenţă de a acoperi sumele respective, în condiţiile în care bugetele acestora sunt limitate.
Mai multe articole despre:
spital medici datorii medicamente