MENIU

Spitalul Judeţean Arad acuză o firmă că a livrat un dezinfectant cu instrucţiuni de folosire greşite

Foto: agenda.ro

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean din Arad a sesizat poliţia, reclamând că o firmă din Cluj că a modificat instrucţiunile de utilizare a unei substanţe sterilizante, fapt ce ar fi putut duce la transmiterea unor boli între pacienţi operaţi.

Conform medicilor, substanţa livrată de firma clujeană este un sterilizator cu care se lucrează la rece şi este folosit pentru intervenţii endoscopice sau laparoscopice, în cazul cărora aparatura nu poate fi sterilizată la cald.

Dezinfectantul "Pera Safe" este produs în Anglia şi este distribuit la Arad de o firmă din Cluj. Conducerea Spitalului Judeţean Arad acuză firma distribuitoare că ar fi modificat instrucţiunile de utilizare, astfel că substanţa a fost folosită o perioadă de timp în mod eronat. Datele corecte despre substanţa dezinfectantă au fost descoperite de unul dintre medicii spitalului, care a accesat site-ul firmei producătoare din Anglia.

Conform site-ului, firma producătoare recomandă folosirea substanţei la 24 ore şi maximum pentru 20 de sterilizări. Cei de la unitatea spitalicească susţin că reprezentanţii firmei care a câştigat licitaţia pentru distribuirea dezinfectantului au garantat un termen de 48 de ore şi un număr nelimitat de sterilizări.

"În aceste condiţii, după 20 de proceduri, sterilizarea instrumentarului medical devine ineficientă. Astfel, există riscul ca pacienţii să contracteze unul de la altul diferite boli, precum hepatita. Dacă un pacient are hepatita B, boala se transmite celui căruia i se face manevra cu un aparat nesteril. Am depus o plângere la Poliţie împotriva firmei din Cluj care a furnizat substanţa sterilizantă", a declarat Bogdan Totolici, directorul Spitalului Clinic Judeţean Arad.

Substanţă dezinfectantă era folosită în spital de la începutul acestui an. Totodată, conducerea spitalului din Arad a anunţat că va acţiona în instanţă firma distribuitoare din Cluj.

Autoritatea pentru Sănătate Publică a început o anchetă în acest caz.

Directorul Spitalului Judeţean Arad a mai afirmat că nu au fost înregistrate îmbolnăviri între pacienţi care să fie cauzate de folosirea aparaturii medicale care a fost sterilizată cu substanţa distribuită de firma din Cluj.