MENIU

Spitalele româneşti au sesizat Colegiul Medicilor că nu mai au medicamente de maximă necesitate

Foto: sxc.hu

Colegiul Medicilor din România a cerut autorităţilor să ia măsuri urgente cu privire la lipsa anumitor medicamente din spitalele din România, după ce unităţile medicale au sesizat Colegiul cu privire la mari deficienţe în aprovizionare.

Reprezentanţii Colegiului au spus că numeroase spitale reclamă lipsa medicamentelor şi soluţiilor sanitare, subliniind că în întreaga ţară lipseşte oxitocinul, un medicament de maximă necesitate. De asemenea, nu se găsesc soluţiile perfuzabile, antiinfecţioasele pentru uz sistematic, spre exemplu în spitalele din judeţul Suceava. Tot în judeţul Suceava lipsesc, în cazul programelor de sănătate TBC, antibioticele de bază. Spitalele de psihiatrie reclamă lipsa neurolepticelor incisive, a antidemenţialelor şi a psihotropelor sedative.

În cazul Spitalului Municipal Târgovişte, începând din semestrul al II-lea al acestui an, suma alocată lunar pentru medicamente reprezintă doar 50% din necesar, iar pentru ultimul trimestru al anului nu există finanţare pentru materialele sanitare şi consumabile. La Spitalul de Urgenţă din acelaşi oraş lipsesc materialele care nu se găsesc nici pe piaţă, numărul de internări contractat pe DRG a fost epuizat şi se internează doar urgenţele.

În judeţul Olt lipsesc soluţiile perfizabile şi antibioticele, iar datoriile la medicamente şi materialele sanitare nu au fost achitate. De asemenea, la spitalul Târgu Secuiesc a solicitat suplimentarea fondurilor alocate achiziţionării medicamentelor necesare pentru serviciile medicale spitaliceşti.

Reprezentanţii CMR adaugă că şi spitalele din Bucureşti se confruntă cu aceleaşi lipsuri, un exemplu fiind Spitalul Universitar. "În continuare, la Spitalul Universitar avem lipsuri majore în ceea ce priveşte antibioticele şi chiar materialele de uz current (de exemplu fire de sutură). Practic, lipseşte aproape tot, pendulăm într-o lipsă majoră şi o altă lipsă majoră", a declarat doctorul Florin Chirculescu, consilier în cadrul Colegiului Medicilor şi şeful Compartimentului de Medicină Toracică din Spitalul Universitar.