MENIU

Speriaţi de criza economică, românii fac economii în lei

Economiile românilor

Numai în ultima lună depozitele în lei şi valută ale populaţiei s-au majorat cu jumătate de milion de euro.

Pun bani deoparte pentru zile negre. În an de criză, românii şi-au mărit economiile în bănci, arată datele BNR, iar moneda preferată de economisire este cea naţională. Numai în ultima lună depozitele în lei şi valută ale populaţiei s-au majorat cu jumătate de milion de euro.

Bucureştenii sunt cei mai strângători, arată datele Băncii Naţionale. Dacă împărţim valoarea depozitelor din bănci la numărul locuitorilor din Capitală, vedem că se economiseşte, în medie, peste 13.000 de lei de persoană. În top, urmează judeţele Cluj şi Braşov unde valoarea medie a depozitelor depăşeşte 4.000 de lei. În Constanţa, economiile medii sunt de aproape 3.500 de lei iar în Prahova de 2 700 de lei.

Cei mai mulţi român preferă să-şi ţină economiile în lei pentru că dobânzile oferite la depozitele în monedă naţională sunt duble faţă de cele oferite pentru valută. De exemplu pentru un depozit pe un an, dobânda medie la lei este de 8,4 la sută în timp ce la euro este de doar 3,4 la sută. Economiile în bănci în lei şi valută ale populaţiei au ajuns în octombrie la aproape 70 de miliarde de lei.

Mai multe articole despre:
români Bucureşti bănci economii criză economică