MENIU

Specialiştii în Drept spun că o ordonanţă împotriva drepturilor de autor ar fi neconstituţională

Foto: timeanddate.com

Reprezentanţii organizaţiilor de media şi specialiştii în Drept spun că Guvernul nu poate desfiinţa contractele de drepturi de autor pentru că sunt reglementate prin legi organice şi directive europene, iar o ordonanţă împotriva acestor drepturi ar fi neconstituţională.

"Drepturile de autor nu sunt o invenţie a statului român, sunt reglementate în Europa şi există o directivă a drepturilor de autor. UE urmăreşte crearea unei pieţe unice a drepturilor de autor şi recunoaşte proprietatea intelectuală şi dreptul inalienabil asupra creaţiilor. România nu poate lua o poziţie diferită de UE din acest punct de vedere", a explicat, pentru NewsIn, Ioana Vădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.

Totodată, juriştii consideră că nu este cazul să se intervină în modalitatea de salarizare a jurnaliştilor şi a celor implicaţi în activităţi creative. "Activitatea de presă este corect remunerată prin drepturi de autor, pentru că este vorba de o muncă intelectuală de creaţie asupra căreia autorul are dreptul de a decide. Articolele de presă pot fi adunate foarte bine în volume", spune avocatul Doru Costea.

Costea consideră că ideea Executivului este "o găselniţă împotriva presei", dar nu se poate aplica, pentru că există o lege organică a drepturilor de autor. "Iar dacă prin absurd, Guvernul ar propune o ordonanţă prin care să desfiinţeze contractul de drepturi de autor, aceasta va fi contestată de Curtea Constituţională a României (CCR). Sigur, s-ar putea face alte modificări ale legii, s-ar putea modifica taxele, Codul fiscal, pentru că la noi este posibil orice. Dar ar fi o măsură de proastă calitate, o aberaţie juridică", a adăugat avocatul Doru Costea.

Opiniile celor implicaţi în activităţi de presă, dar şi acelea ale juriştilor, converg spre ideea că Executivul ar trebi să se orienteze spre măsuri eficiente de criză, nu pe legi care să afecteze un număr mic de oameni, şi mai ales nejustificat.

"Dacă statul descoperă că 65% dintre salariaţii din România declară salariul minim pe economie ar trebui să reducă taxele pentru a încuraja declararea sumelor reale. Dar cei care au contracte de drepturi de autor sunt câteva mii de oameni, nu cred că se rezolvă deficitul bugetar cu o lege pentru câteva mii de oameni", spune Ioana Vădani.

Mircea Toma, de la Agenţia Română de Monitorizarea a Presei, consideră că o măsură mai potrivită ar fi impunerea unei discipline a taxelor şi impozitelor. "Boc nu trebuie să gândească precum Ceauşescu în termeni de "da" şi "nu". Nu ştiu cine îl împiedică să judece prin prisma pregătirii sale juridice. Ar trebui să verifice punctual cine are contract de drepturi de autor şi să intervină acolo unde contractul este făcut nejustificat. Ar trebui să confişte averile nejustificate ale colegilor de guvernare. Dar să intervină asupra drepturilor intelectuale este imposibil, imoral şi ilegal", mai spune Toma.

Avocatul Doru Costea subliniază faptul că Guvernul întârzie să ia măsuri împotriva neregulilor şi corupţiei care afectează bugetul, măsuri pe care le aşteaptă, de fapt, populaţia. "Aşteptăm ca Guvernul să vină cu  măsurile la care ne aşteptăm cu toţii, să intervină unde sunt nereguli, în loc să propună legi care afectează oameni care îşi câştigă banii pe drept, nu fac evaziune fiscală, nici cumul imoral de venituri".

Primul-ministru Emil Boc a declarat, sâmbătă, la Cluj, că o decizie privind emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să anuleze posibilitatea salarizării prin contract de drepturi de autor nu a fost luată încă. "A fost o discuţie, împreună cu sindicatele şi patronatele, pe această temă. Urmează să facem o analiză, la nivelul Guvernului", a spus Boc.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu declarase, vineri, pentru NewsIn, că Guvernul ar putea adopta în februarie o Ordonanţă de Urgenţă prin care să elimine remunerarea sub formă de drepturi de autor, măsură ce ar avea efect asupra a circa 200.000 de persoane.

Din datele centralizate de ANAF, a mai spus Hossu, reiese că 61,5% din fişele fiscale depuse de angajatori la Fisc în 2007 cuprindeau venituri pe cartea de muncă la nivelul salariului minim pe economie. Tot din datele ANAF reiese că aproximativ 37.000 de români erau plătiţi cu drepturi de autor în 2007.