MENIU

Sorin Oprescu: Vom rezilia lucrările de reabilitare ale Centrului Istoric al Bucureştiului

Sorin Oprescu: Nu pot aştepta 30 de ani pentru Centrul Istoric
foto: NewsIN

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat duminică în exclusivitate pentru Realitatea TV că va rezilia contractele cu firmele responsabile de reabilitarea Centrului Istoric al Capitalei.

"În şase ani de zile, din 14 străzi pe fonduri structurale, s-au făcut 4 străzi.  Ce să fac? Să aştept încă 30 de ani ca să termine Centrul Istoric? Nu pot să fac asta! Şi-atunci s-a făcut analiza, am constatat ce au constatat specialiştii şi în momentul ăsta sunt exact într-un proces de reziliere de contract", a afirmat Oprescu.

În acest context, calvarul bucureştenilor care locuiesc în Centrul Istoric al capitalei se prelungeşte. Ei nu vor scăpa prea curând de şanţurile uriaşe care au luat locul străzilor, de aproape şase ani.

Primăria Capitalei a cheltuit, din 1999, nu mai puţin de 42 de milioane de euro pentru reabilitatea Centrului istoric, iar în prezent se înregistrează întârzieri la plăţile către constructori, dar şi probleme de legalitate pentru continuarea lucrărilor, a spus Oprescu în noiembrie, anul trecut.

Proiectul de reabilitare a Centrului Istoric este realizat de primărie în colaborare cu firma spaniolă Sedesa Obras Y Servicios SA, beneficară a unui contract în valoare de aproape 27 de milioane euro. Contractul a fost finanţat de BERD (7,3 milioane euro, Guvernul Olandei (1,8 milioane euro), Primăria Capitalei (9,1 milioane euro. Mai mult, în ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a votat alocarea unui buget suplimentar de 8,5 milioane euro.  

Reabilitarea centrului vechi al Capitalei a fost prevăzută în programul "Un Bucureşti Frumos", desfăşurat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Guvernul României, bugetul total al programului fiind de 6,5 milioane de euro. 

La sfârşitul anului 2006 Primăria Capitalei a demarat procedura de achiziţie a 200 de apartamente de pe piaţa liberă pentru locuitorii din Centrul Istoric. Primarul de atunci al Bucureştiului, Adriean Videanu, a declarat că în această zonă a Capitalei locuiau 162 de familii care trebuiau evacuate, iar acte de proprietate aveau numai 19 dintre ele.  Videanu a explicat că schimbul de proprietăţi va fi definitiv, întrucât, potrivit Planului Urbanistic Zonal, în Centrul Istoric nu vor mai exista locuinţe.

După ce a devenit primar general al Bucureştiului, Sorin Oprescu a declarat că după reabilitare Centrul Istoric al Capitalei va fi destinat doar circulaţiei pietonale. 

Asociaţia Spatiu Urban Bucureşti (ASUB) şi Primăria Municipiului Bucureşti au demarat, la mijlocul lunii mai 2008, trasarea liniei de demarcare a Trans Urban Bucureşti (TUB), un traseu de 9,5 km pe care vor apărea zone exclusive pentru pietoni şi biciclişti, precum şi un mall cultural.