MENIU

Sorin Oprescu: Numărul victimelor ar putea ajunge la 500.000, în urma unui seism, în Bucureşti

Oprescu: Au fost unii care au spus că consumăm prea mult detergent spălând străzile, dar dacă stratul de praf e gros, trebuie
foto: NewsIn
Oprescu: Am încercat să transmit o îngrijorare în legătură cu un posibil cutremur

La puţin timp după cutremurul devastator din Italia, primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a făcut o previziune sumbră în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire pentru locuitorii Capitalei, în urma unui posibil cutremur. Oprescu a vorbit de aproximativ 500.000 de victime, însă a precizat că el a încercat numai să transmită o îngrijorare bazată pe studiile unor cercetători americani.

Invitat la Realitatea TV, primarul general a făcut un bilanţ al realizărilor mandatului său: terminarea tuturor lucrărilor de pe străzi, curăţenie în parcuri, curăţarea străzilor cu detergenţi şi finalizarea proiectelor legate de şcoli.

"Da, voi face autostrada suspendată, pentru că nu fac parte din categoria 'impotenţi'", a spus Oprescu. Potrivit acestuia, studiul de fezabilitate pentru autostrada suspendată este aproape gata, urmând să fie consruită de o firmă chineză. Costurile se ridică undeva la 800 milioane de euro.

Sorin Oprescu a anunţat că, după aprobarea de luni a bugetului, are în proiect realizarea a 21 de parcări subterane, în parteneriat public privat.

Joi, Banca Mondială a cerut Primăriei Capitalei să înceteze lucrările de infrastructură din apropierea cartierului rezidenţial Băneasa, ca urmare a scandalului în care a fost implicat omul de afaceri Puiu Popoviciu. "Nu e o solicitare expresă, dar am fost anunţaţi că vin într-o misiune de audit", a spus Sorin Oprescu.

În ceea ce priveşte această solicitare venită din partea Băncii Mondiale, Oprescu a spus că nu este prieten cu Puiu Popoviciu şi că acesta nu l-a finanţat în campania electorală, dar a recunoscut că au fost colegi de liceu.

Oprescu a admis că-l cunoaşte pe Bobic. Acesta a spus că i-a îngrijit mama, dar că nu a făcut afaceri cu acesta şi nu a fost sprijinit în campanie de omul de afaceri.

Sorin Oprescu a afirmat că s-a prezentat la DNA în calitate de martor într-un dosar legat de campania electorală din 2004, însă a refuzat să spună clar dacă este vorba de dosarul lui Adrian Năstase sau nu. "Citaţia era legată de campania electorală din 2004, când am răspuns de Bucureşti", a spus Oprescu.

"Sorin Oprescu nu are dosar, eu mi-am luat certificatul când Nicolăescu ne-a făcut plângeri la toţi directorii de spitale", a spus Sorin Oprescu.

Cât despre alianţa pentru guvernare, Oprescu este de părere că alianţele nu funcţionează în România, motiv pentru care ar fi "puţin probabil ca  PSD şi PD-L să rămână împreună până la prezidenţiale".

"La alegerile prezidenţiale, Mircea Geoană va pleca cu un handicap: toată lumea va spune că s-a înţeles cu Traian Băsescu, chiar dacă el nu s-a înţeles", a explicat Sorin Oprescu.

Sorin Oprescu a respins ideea de a candida la prezidenţiale pentru că "obiectivul meu este să fac ceea ce le-am promis bucureştenilor".